Ügyfélspecifikus megoldások – azaz megfelelő ipari darálás minden típusú anyaghoz

2020.04.07 | Darálók, Hírek, Speciális gépek

Untha daráló gépek

A Malagrow Hulladékprés üzletága mindent elkövet azért, hogy ne csak a legelterjedtebb hulladék anyagok tömörítéséhez, vagy bálázásához adjunk megfelelő megoldást, de a ritkább és speciális hulladékok feldolgozásához is.

“Szemétre szabott szakértelem”

Speciális hulladékkezelő gépeket bemutató sorozatot indítunk, melyben bemutatjuk egy-egy speciális hulladéktípus feldolgozására milyen lehetőségek nyílnak.

Az UNTHA termékcsaláddal megfelelő ipari aprítógépet kínálunk minden típusú anyaghoz.

 • Fenyőfa hasznosítás
 • Iratok és adatok megsemmisítése
 • Fa hulladék újrahasznosítása
 • Különböző faanyagok (raklapok stb.)
 • Kender kötél
 • Szerves hulladékok
 • Kórházi hulladékok
 • Papír és karton hulladékok
 • Elektronikai hulladékok
 • Fém hulladékok
 • Műanyag hulladékok
 • RDF hulladékok
 • Számítástechnikai- elektronikai hulladékok (merevlemezek, telefonok stb.)

10 dolog, amit át kell gondolnia darálógép vásárláskor!

 1. Határozza meg a darálni kívánt anyagokat!

Gondolja át az aprítandó anyagok sajátosságait. Meg kell vizsgálni a kezelni kívánt hulladék típusát és beömlesztéskori sűrűségét. Ezek a tényezők befolyásolják ugyanis a daráló teljesítmény igényét, a kamra méretét, a vágóképességet és még akár a gép magasságát is! 

Fontos meghatározni a feldolgozandó alapanyagok várható mennyiségét és azt az ütemet is, ahogyan érkezik a hulladék, mivel ez meg fogja határozni az aprító teljesítmény kritériumait.

 1. Határozza meg a kimeneti specifikációt!

Meg kell határozni, hogy mi az aprítás célja.

A cégek egy részénél az a cél, hogy csökkentsék azoknak a terjedelmes anyagoknak a méretét, amelyeket már nem használnak és / vagy amelyek nehezen tárolhatók, és ebben az esetben a kimeneti anyag minősége nem fontos számukra. Másoknak pedig – akár egy törvényi előírás miatt is – a kimeneti anyag minősége a fontos elsősorban.

Lehet az aprítás célja a további feldolgozás is vagy pl. a lerakásra előkészítés is.

 1. Tegyen fel cégspecifikus kérdéseket

Ezután mondja el részletes az alkalmazás-specifikus kéréseket. Például:

A szerves hulladék és csomagolás aprításánál olyan célzottan kialakított tömítőrendszerre van szükség, amely megvédi a gép csapágyait a potenciálisan roncsoló anyagtól.

Vagy: Az elektronikus hulladék aprítónak képesnek kell lennie a redundáns elektromos berendezésekbe és készülékekbe „rögzített” különféle nagy értékű kompozit anyagok kiszabadítására, valamint az „idegen tárgyak” vagy a nem darabolható alkatrészek esetére is megoldást kell találni, hogy ne legyenek költséges állásidők.

 1. Határozza meg a biztonsági kritériumokat

Mindenki egyetért azzal, hogy az ipari aprítás rendkívül veszélyes folyamat lehet, ezért a gyártók keményen dolgoznak azon, hogy a berendezések biztonságát biztosítsák.

Az egyszerű karbantartási feladatoktól kezdve, amelyek minimalizálják az üzemeltetőknek a daráló belső működésének való kitettségét, a diagnosztikai vezérlőpanelekig, amelyek megakadályozzák a gép belsejéhez való hozzáférést, valamint idegen tárgy védelmét szolgáló mechanizmus, amely biztosítja a berendezés automatikus leállítását, ha egy darabolhatatlan tárgy kerül a gépezetbe, de számos biztonsági eljárás létezik még.

Például az alacsony zajszűrő azt jelenti, hogy a kezelőket védik a túlzott zaj tartós kitettségével szemben; illetve a gépek ma már beépített UV-, infravörös-, hő– és szikra-érzékelőkkel is felszereltek lehetnek, a tűz kitörésének megelőzése érdekében; és az ergonómikus kialakítás is prioritást élvez, hogy a személyzet gyorsan, biztonságosan és függőleges helyzetben tudja felszerelni és karbantartani a berendezéseket.

 1. Gondoljon a környezetre!

Az újrahasznosításhoz és a hulladékgazdálkodáshoz való hozzáállás jelentősen különbözik üzemeltetőnként is.

Számos modern gépet energiatakarékos villanymotorok hajtanak, mint például a szinkron hajtások a dízel hidraulikus hajtások helyett. Az alacsonyabb energiafogyasztás azt is jelenti, hogy az ilyen aprítók nettó környezeti haszna sokkal nagyobb.

A „zöld” vonal kereskedelmi szempontból is értelmezhető, mivel az energiaigényes aprítóknak nem csupán káros CO2 hatása van – költségesek is lehetnek az üzemanyag-fogyasztás szempontjából, ami korlátozza a gép lehetséges befektetési megtérülését (ROI).

 1. Győződjön meg arról, hogy a daráló “kipróbált és tesztelt”

Határozzon meg olyan megbízható aprító gyártókat, akik különféle gépeket szállíthatnak, valamint azokat, amelyek elősegítik a teljes újrahasznosítási vagy hulladékkezelő rendszer megtervezését, forrását és telepítését. Az igazi szakértők segítenek a kulcsrakész megoldás feltérképezésében a maximális hatékonyság érdekében.

És ne bízzon a beszállítókban látatlanul! Kérjen egyeztetést a beszállító meglévő ügyfeleivel, és még jobb, ha helyszíni látogatást tehet, hogy tanúja legyen a berendezések működő demonstrációjának. A  legtökéletesebb  forgatókönyv a kiválasztott aprítógép próbája, saját anyagai felhasználásával. 

 1. Új vagy használt gép?

Számos ipari aprítót/darálót tartósan építenek, ami azt jelenti, hogy bár egy gép hasznos élettartama végére ért egy üzemben, ennek ellenére évekig kiválóan működik egy másik szervezetnél. Ez vonzó befektetési lehetőséget kínál számos vállalkozás számára, különösen azok számára, akik nagy teljesítményű használt aprítót vásárolhatnak az új technológia költségeinek töredékéért.

Egyes gyártók a darálók szervíz és újjáépítési szolgáltatásait is kínálják, ezzel nagyobb nyugalmat adva az üzemeltetőnek a berendezés folyamatos állapotát illetően.

 1. Szervíz ellátottság, alkatrészellátás

Kérdezze meg a gyártót a tipikus szervizintervallumokról és arról is, hogy ezek milyen mértékben befolyásolhatják például az üzemidőt. A munkaigényes karbantartási feladatok működési zavarokat okozhatnak, amelyek nemcsak kényelmetlenek – mert pénzbe kerülnek, korlátozzák az aprító megtérülési idejét, és akár veszélyeztethetik a kezelők egészségét és biztonságát.

Gondoljon olyan tényezőkre is, mint a pótalkatrészek és a kopó alkatrészek költsége, a tipikus kopási arány és ezen kritikus gépelemek rendelkezésre állása. Ez ismét befolyásolja a jövőbeni rendelkezésre állási statisztikákat, plusz az aprító teljes élettartama alatt felmerülő költségeket.

Egyes szállítók nagyon komolyan veszik az értékesítés utáni támogatást, ami azt jelenti, hogy a hosszú távú megtérülés valószínűbb. Mások sajnos nem gondolkodnak a gép eredeti eladásain túl.

Röviden: keressen olyan beszállítót, akinél valóban számít és kiemelten fontos a hosszú távú partnerség!

 1. Kérjen részletes referencialistát

Nagyon fontos, hogy hány helyen bizonyított már az adott gép, hogyan teljesít hasonló iparágakban, azaz milyen múltja van a beszállítónak.

 1. Végül matekozzon!

Az új beruházási eszközökbe történő befektetés mindig a számokhoz vezet. Az árcímke természetesen számít, bár a különböző pénzügyi útvonalak segítenek megfizethetőbbé tenni a beruházást.

Más mutatók azonban szintén nagyon fontosak. Alapvető fontosságú a folyamatos kopási költségek kiszámítása, mivel ez gyorsan növeli a beruházás pénzügyi hatását. Gondolkodjon az energiafogyasztáson is – egyes elektromos meghajtású gépek most olyan energiahatékonyak, hogy az üzemanyag-megtakarítások önmagukban a hagyományos dízelüzemű berendezésekhez képest gyorsan felgyorsítják a megtérülési időszakot. Ezután fontos számolni a bevétellel is, amelyet a tisztán szétválasztott újrahasznosított termékek értékesítéséből lehet szerezni, tehát ezeket az előrejelzéseket is bele kell foglalni a számokba.

Kérdése van?! Segítünk! Keresse a Malagrow Kft. munkatársait bizalommal!

Bozsó László Budapest és Kelet-Magyarországi regionális vezető Email: bozso.laszlo@malagrow.hu
Telefon:

Bozsó László kollégánk bemutatkozó interjúját itt olvashatja

Makai Balázs Nyugat-Magyarországi regionális vezető
Email: makai.balazs@malagrow.hu
Telefon:

Makai Balázs kollégánk bemutatkozó interjúját itt olvashatja

Boris Laslo külkereskedelmi értékesítő (Szlovénia, Horvátország)
Email: boris.laslo@malagrow.hu
Telefon:

Kövess minket Facebookon!