A társasházi kommunális ügyek egyik központi kérdésköre a hulladékkezelés. Szerencsére egyre több esetben merül fel az igény a lakók összefogására egy élhetőbb környezet megteremtésére, melynek része a rendezett, tiszta környezet és a felelős hulladékkezelés. Folyamatosan növekszik azon társasházak száma, ahol a közös képviselők hulladékprések beüzemelése mellett döntöttek és  a lakóközösség azóta is élvezi a gépek által nyújtotta előnyöket. Megfelelő hulladékkezeléssel ugyanis nemcsak komoly idő- és helymegtakarítás, hanem jelentős költségcsökkentés is elérhető.

A Malagrow Kft. által forgalmazott MT240 szemétprést használ a budapesti Mandala Kert I. Társasház is, ahol összesen 50 db 240 literes szeméttárolóba gyűjtik a hulladékot és hetente kétszer tömörítik a gép segítségével. Tapasztalatuk azt mutatja, hogy a hulladék mennyisége folyamatosan növekszik, de a szemétprés alkalmazásával ez nem okoz problémát. A gép működtetése egyszerű, könnyen megtanulható és nincs okuk panaszra a megbízhatóságát illetően sem. Elégedettek a tömörítési fokkal: az MT240 szemétpréssel a hulladékot közvetlenül a 240 literes szeméttárolóba tudják tömöríteni, így abban a jelenlegi térfogatnál 3-4-szer nagyobb mennyiségű hulladék helyezhető el. A tömörített hulladék kiürítése és elszállítása sem okoz gondot: a gép speciális kialakítása révén a préselés során nem sérül az edényzet és a tömörített hulladék sem szorul bele a kukába. Számításaik szerint a szemétprés a vásárlását követő 1,5 év után fogja teljesen visszahozni az árát, amit további előnyként említettek meg a hosszú távú gondolkodás jegyében.

A kommunális hulladéktömörítők közül az RC1100 konténerprés kapcsán ugyancsak elégedettségét fejezte ki a DOLIOSZ Kft. is, akik ingatlankezeléssel, építményüzemeltetéssel és közös képviseleti feladatok ellátásával foglalkoznak. Az ügyvezető elmondása alapján a beüzemelés óta a konténerprés szinte folyamatos használatban van: hetente 3-4 alkalommal tömörítik a lakossági vegyes hulladékot, melyet közvetlenül az 1100 literes konténerbe préselnek. Pozitívumként emelte ki, hogy a környezetterhelés csökkenése mellett gazdaságilag is eredményes volt a gépvásárlás: a folyamatosan növekvő lakólétszám ellenére kevesebb szeméttárolót szükséges igénybe venniük, mint ahogy előzőleg ez indokolt lett volna, így a hulladékszállítási költségeik arányaiban nem növekednek. Kb. 2 éves megterülési idővel számolnak, mely egy kb. 10-15 évig megbízhatóan működő konténerprés esetében szintén meghatározó érv a beruházás mellett. Mindezek mellett a hulladék elszállítása is gördülékenyen folyik, a konténerekből a tömörített hulladék könnyen eltávolítható.

Szakértőnk tollából:

Bozsó László

 

Bozsó László
Budapest és Kelet-Magyarországi regionális vezető
Telefon: 06-30/454-0008
Email: bozso.laszlo@malagrow.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre

Ne maradj le híreinkről, ajánlatainkról!

Adatkezelési tájékoztató

Köszönjük, hogy feliratkoztál!