Raktárlogisztika hulladékkezelése

2019.11.14 | gyorséttermi hulladék, Hírek, vendéglátás, szállodaipar, éttermek

Raktárlogisztika hulladékkezelése

Az utóbbi évek során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a bálázásnak, mint hulladékkezelési megoldásnak nem csak nagy hulladékmennyiségekkel rendelkező partnereinknél van létjogosultsága, ugyanis számos eset bizonyítja, hogy a bálázás járulékos előnyei – helytakarékosság, tisztaság, rendezettség – szintén döntő szempontok lehetnek egy bálázógép vásárlásánál vagy bérlésénél.

Legyen szó akár intézményekről, cégekről a hulladékkezeléssel kapcsolatos leggyakoribb probléma a helyhiány, melyet pár száz kg fólia vagy karton is eredményezhet, nem is beszélve az ebből adódó elhanyagoltságot sugalló látványról.

Nem kizáró ok többé a kis mennyiségű hulladék, hiszen kis tömegű hulladék is lehet nagy térfogatú.

Emellett gépeink olyan kompakt kivitelben is elérhetőek, melyek minimális helyet foglalnak, tehát a bálázógép elhelyezése nem okoz problémát többé.

Amikor a kis gép már nem elég…..

Partnereink jelentős részénél előfordul, hogy a karton és fólia hulladékok mennyisége térfogat és tömeg ismeretében egy kisbálázógépet szeretne választani a megfelelő kezeléshez. Valóban sok esetben a puszta mennyiségek ismeretében bátran ajánlhatjuk igen megbízható és méltán népszerű 

de bizonyos szituációkban – mint például a maglódi székhelyű EKK Eagle Industry esetében – előfordul, hogy a kartonok mérete és vastagsága nagyobb préserőt, nagyobb betöltőnyílást igényel.

A raktári hulladéklogisztika csúcsán……

Egyre gyakrabban szembesülünk olyan szituációval, hogy a hulladékok gyűjtési pontjainak száma, illetve a nagyobb hulladékmennyiség együttesen már túl sok munkaerőt és munkaidőt igényel standard kézi betöltésű bálázógépek használata esetén.

Több szakmai cikkünkben foglalkoztunk már azzal a kérdéssel, hogy a minél jobb átvételi ár eléréséhez érdemes szabványos méretű raklap alapterületű 4 db kötözőhuzallal átkötött 350-400 kg tömegű bálákat készíteni, főképp amennyiben ezt a mennyiség is indokolja. Azonban túl sok gyűjtési pont és túl hosszú hulladéklogisztikai útvonalak esetén a bálázással járó sok idő közvetve jelentősen csökkentheti hulladékunk értékét. 

Ehhez hasonló problémával néztünk szembe a kiskunfélegyházi Dél-100 Kft.-nél, azonban Strautmann AutoLoadBaler bálázógépünk az összes fent említett problémára megoldást nyújtott. 

Gépünkhöz rendszeresített 6 db speciális betöltőkocsival a hulladék könnyedén és folyamatosan kerül begyűjtésre a főbb hulladékképződési pontok rendszeres érintésével, majd a gyűjtőkocsiból alsó lemezének megemelésével a kartonhulladék automatikusan kerül betöltésre a préskamrába. 

A préskamra hátsó falán található rotorok nem csak a betöltést segítik elő, hanem elő is zúzzák a kartonhulladékot lehetővé téve ezzel a még nagyobb bálásűrűséget.

Hegyi Sándor és Hegyi Péter elmondása szerint korábban több esetben próbálták normál hagyományos bálázógépekkel megoldani a hulladékkezelést, de nem sikerült igazán jó megoldást találniuk, mostanáig.

Ily módon tehet szert partnerünk minimális munkaerő és munkaidő ráfordításával a lehető legnagyobb bevételre hulladékaiból.

Bozsó László

Bozsó László

Budapest és Kelet-Magyarországi regionális vezető

László több, mint 10 éve a Malagrow Kft vezető szaktanácsadó és értékesítő kollégája, sok száz céges partnerünk hulladékkezelését segítette elő úgy, hogy nagyobb bevételeket érjenek el kisebb munkaerő és energia felhasználás mellett.

Elérhetőség

Géplista – amit a logisztikai szektornak ajánlunk: