PS1400 próbatömörítés

Cégünk, a Malagrow Kft. az úgymond hagyományos, nagyobb mennyiségben előforduló hulladékok, úgymint karton, fólia, PET palackok mellett a legegyedibb, vagy csak szűkebb körben előforduló hulladékok kezelésében is élen jár. Igyekszünk minden igényre a legtökéletesebb megoldást megtalálni, így amennyiben még nem találkoztunk egy adott hulladékkal, vagy csak hasonló, de részben eltérő fajtájával volt tapasztalatunk, így nem tudjuk 100%-ig tanúsítani, hogy az adott hulladékra, adott mennyiségben, adott körülmények között ideális választás lenne valamely berendezésünk, úgy minden esetben próbabálázást, tesztüzemet végzünk elsőként.

Ez a partnereink számára is a legegyszerűbb, legköltséghatékonyabb módja annak, hogy teljes mértékben meggyőződjenek arról, hogy jó géptípus mellett teszik le a voksukat, míg cégünk esetében minden egyes hulladéktípussal szerzett újabb tapasztalat aranyat ér, melyet a jövőben is fel tudunk használni.

A következő rövid leírásban egy ilyen tesztüzemről tekinthetnek meg egy rövid leírást, melyet cégünk telephelyén végeztünk el sikeresen. A gép egy Bergmann PS-1400-as Roto-Prés, mely a tömörítést egy görgő, zúzó fejjel végzi, ezáltal préseli és zúzza, töri is egyidejűleg a hulladékot.

 

1. Hulladék típus:

Ebben az esetben a gyártónál keletkező orvosi bliszterek térfogatának a csökkentése volt a cél, most heti kb. 2 db 30 m3-es konténert visznek el a cégtől laza állapotban, ezt az elszállítási gyakoriságot szeretnék lecsökkenteni tömörítéssel. Zsákos megoldással történik a gyűjtés, külön a már előre ürített blisztereket, külön pedig azokat, melyeknek beltartalma még nincs kiürítve. Lentebb látható,, hogy a gyakorlatban hogy néztek ki, kb. milyen méretűek voltak a zsákok.

A kiindulási állapot: heti kb. 2 db 30 m3-es konténer mennyiségű laza, bliszteres hulladék keletkezik, ezt az elszállítási gyakoriságot szeretnék lecsökkenteni tömörítéssel. Zsákos megoldással gyűjtik, külön a már előre ürített blisztereket, külön pedig azokat, melyek beltartalma még benne a bliszterben. A képen jól látható, hogy a gyakorlatban hogy néztek ki a zsákok és kb. milyen méretűek voltak.  

2. Hulladék mennyisége:

Látható a mellékelt képen, hogy mennyi hulladékkal dolgoztunk. Sajnos ez hamar bebizonyosodott, hogy kevés, úgy véltük, hogy kb. 50%-a volt annak a mennyiségnek, ami ahhoz kellett volna, hogy a zsákot jól meg tudjuk tömni.

 

3. Tömörítés:

 

Az itt látható mennyiséget kb. 20 perc alatt betömörítettük.

 

Az anyag jól tömöríthetőnek bizonyult, a zsákokat a tömörítés folyamán a görgő fej kiszaggatta, ezáltal azokból a levegő könnyen távozhatott. A gép elsődlegesen a térfogat csökkentésére kiváló, ugyanakkor a hulladékot nem semmisíti meg egy az egyben, abból a későbbiekben várhatóan lesz kinyerhető, viszonylag épen maradt bliszter is, tehát teljes alaktalanítás nem érhető el vele 100%-osan (már amennyiben ez volna a cél).

 

Nézze meg a tömörítést videón!

 

4. Az eredmény:

 

Mivel a próba anyag kevés volt, ezért megfelelő tömörítettséget csak a zsák aljában tudtunk elérni, a felső részen a visszatágult anyag látható. Mint ahogy már említettem, kb. még egyszer ennyit tudtunk volna az 1.400 l-es zsákba (kb. 1,3 m3) beletömöríteni, így kb. 1 zsákba nagyjából. 240 kg bliszter fért volna el, vagyis kb. 185 kg/m3 tömörítési hatékonysággal üzemelne ideális körülmények között.  

5. A gép: Bergmann PS-1400

 

A gép több méretben elérhető, a tesztüzemet az állandó készleten lévő gépünkkel végeztük. Ez, mint említettem 1.400 l-es zsákba tömörít, de vannak neki kisebb, 800 l-es, 1.000 l-es verziói is. Ezen felül az APS-1100 verzió a klasszikus 1.100 l-es konténerbe tömöríti a hulladékot, tehát több típus elérhető, különböző tömörítő fejekkel, a kezelendő hulladékhoz igazodva.

 

Bővebb információ a gépről itt olvasható.

Dér Csaba

Dér Csaba

Operatív vezető