A csomagolóanyagok zöme újrafeldolgozásra alkalmas műanyagokból készül, melyek közül gyakori a polisztirol (PS; élelmiszeres és kozmetikai dobozok) és a habosított polisztirol (EPS, ismertebb nevei: hungarocell és nikecell). Az építőipar mellett a csomagolóiparban, elektronikai- és bútoriparban is igen elterjedt a polisztirol felhasználása: műszerek, elektronikai egységek, üvegtárgyak, bútorok védelme érdekében gyakran használnak polisztirol csomagolóanyagokat, melyek a gyártási, szállítási sérülések kiküszöbölése mellett hőszigetelő bélelésre is jól alkalmazhatóak.

De mi történik a polisztirollal, ha már nincs rá szükség?

A csomagolóanyag-hulladék tárolása nagy helyigényű, szállítása pedig a megfelelő hulladékkezelés hiányában igen magas költséggel jár. Mindezek mellett fontos kiemelni azt a tényt is, hogy a műanyag hulladékok a természetben csak több száz év alatt bomlanak le, ezért környezetvédelmi szempontból többszörösen indokolt hasznosításuk. A PET-darálékból a textiliparban szálat állítanak elő, az EPS-t pedig számos formában, például kitöltő anyagnak, képkeretnek, építőiparban betonba vagy szigetelésnek használják fel. A szennyezett, újrafeldolgozásra nem alkalmas műanyaghulladék pedig tüzelőanyagként hasznosítható, elsősorban a cementiparban.

Hogyan származhat akár bevételünk is a polisztirol hulladékokból?

A tárolási és szállítási költségek nagy mennyiségű polisztirol hulladék esetén relevánsan megnövekedhetnek, ha nem megfelelően kezelik azt. EPS hulladékok hatékony és gyors kompaktálására kiváló megoldás lehet a POLY 2000 kompaktáló. A berendezés automata vezérlésének segítségével 30:1 tömörítési hatékonysággal képes az expandált polisztirolt aprítani és tömöríteni. A POLY 2000 amellett, hogy kis helyigényű, alacsony fogyasztással működik és felhasználóbarát kialakításának hála igen biztonságos és egyszerű a kezelése. A gép megbízható, minőségi alkatrészek felhasználásával készült, mely garantálja a hosszú élettartamát.  Alkalmazásával javíthatja a tárolókapacitásának hatékonyságát, hiszen lényegesen kevesebb helyet szükséges biztosítania a polisztirol hulladékok számára, ezáltal csökkenteni tudja a raktározási és hulladékszállítási költségeit, de akár bevétele is származhat a hőkezelt hulladék értékesítéséből is.

Többet szeretne tudni a hatékony hulladékkezelési módokról?

Keresse a Malagrow Kft. területileg illetékes munkatársait, akik ingyenes géppróba biztosításával és szakmai útmutatásukkal segítenek megtalálni az Ön igényeinek leginkább megfelelő eszközöket.