A csomagolóanyagok zöme újrafeldolgozásra alkalmas műanyagokból készül, melyek közül gyakori a polisztirol (PS; élelmiszeres és kozmetikai dobozok) és a habosított polisztirol (EPS, ismertebb nevei: hungarocell és nikecell). Az építőipar mellett a csomagolóiparban, elektronikai- és bútoriparban is igen elterjedt a polisztirol felhasználása: műszerek, elektronikai egységek, üvegtárgyak, bútorok védelme érdekében gyakran használnak polisztirol csomagolóanyagokat, melyek a gyártási, szállítási sérülések kiküszöbölése mellett hőszigetelő bélelésre is jól alkalmazhatóak.

De mi történik a polisztirollal, ha már nincs rá szükség?

A csomagolóanyag-hulladék tárolása nagy helyigényű, szállítása pedig a megfelelő hulladékkezelés hiányában igen magas költséggel jár. Mindezek mellett fontos kiemelni azt a tényt is, hogy a műanyag hulladékok a természetben csak több száz év alatt bomlanak le, ezért környezetvédelmi szempontból többszörösen indokolt hasznosításuk. A PET-darálékból a textiliparban szálat állítanak elő, az EPS-t pedig számos formában, például kitöltő anyagnak, képkeretnek, építőiparban betonba vagy szigetelésnek használják fel. A szennyezett, újrafeldolgozásra nem alkalmas műanyaghulladék pedig tüzelőanyagként hasznosítható, elsősorban a cementiparban.

Hogyan származhat akár bevételünk is a polisztirol hulladékokból?

A tárolási és szállítási költségek nagy mennyiségű polisztirol hulladék esetén relevánsan megnövekedhetnek, ha nem megfelelően kezelik azt. EPS hulladékok hatékony és gyors kompaktálására kiváló megoldás lehet a POLY 2000 kompaktáló. A berendezés automata vezérlésének segítségével 30:1 tömörítési hatékonysággal képes az expandált polisztirolt aprítani és tömöríteni. A POLY 2000 amellett, hogy kis helyigényű, alacsony fogyasztással működik és felhasználóbarát kialakításának hála igen biztonságos és egyszerű a kezelése. A gép megbízható, minőségi alkatrészek felhasználásával készült, mely garantálja a hosszú élettartamát.  Alkalmazásával javíthatja a tárolókapacitásának hatékonyságát, hiszen lényegesen kevesebb helyet szükséges biztosítania a polisztirol hulladékok számára, ezáltal csökkenteni tudja a raktározási és hulladékszállítási költségeit, de akár bevétele is származhat a hőkezelt hulladék értékesítéséből is.

Többet szeretne tudni a hatékony hulladékkezelési módokról?

Keresse a Malagrow Kft. területileg illetékes munkatársait, akik ingyenes géppróba biztosításával és szakmai útmutatásukkal segítenek megtalálni az Ön igényeinek leginkább megfelelő eszközöket.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Ne maradj le híreinkről, ajánlatainkról!

Adatkezelési tájékoztató

Köszönjük, hogy feliratkoztál!