Mindenre van megoldás – karton, fólia

2020.02.07 | Esettanulmányok

Egy autóipari beszállító cég két üzemében tevékenységéből adódóan havi szinten kb. 100 tonna kartonhulladék és kisebb mennyiségű, néhány tonnányi fólia hulladék keletkezett.

A cég azért kereste fel szakértő kollégánkat, mert a hulladékot préskonténerekkel kezelték és szállították, melyek használta nem bizonyult hatékony megoldásnak.

 

A meglévő préskonténereik helyett sokkal jobb választásnak bizonyult egy Strautmann MK 1100-as bálázógép és három darab PP1208-as nagybálázó használata.

A telepített bálázógépek – főként a PP1208-as egykamrás gépek – a kategóriájuk legnagyobbjai, melyek folyamatos, akár több műszakos igénybevételre lettek kialakítva, tekintettel az ipari felhasználás sajátosságaira.

A gépek a gyár két termelő részlegén lettek elhelyezve, az egyik helyen két darab PP1208-as, a másik helyen egy darab MK1100-as és egy darab PP1208-as. Az MK1100-as gép a fólia keletkezési pontjára lett telepítve, mivel így egy gépen párhuzamosan tudnak két különböző hulladékot (karton-fólia) kezelni.

A fólia hulladék keletkezési üteme jóval lassabb, mint a kartonhulladéké, így a kétkamrás gép egyik kamrájában nyugodtan gyűjthető ez a hulladékfajta. Így a fólia nem foglalja el a nagy kapacitású PP1208-as egykamrás bálázógép kamráját, mellyel párhuzamosan akár napi 3-4 darab kartonbála készíthető.

A bálázással rengeteg időt, és helyet spóroltak, a gépek használatával értékes raktárterületek szabadultak fel. A környezet sokkal rendezettebb, tisztább lett.

Ez a megoldás azért is hatékonyabb, mert az alacsony papírár miatt sokkal jobban megéri a papírt bálázott formában elszállíttatni.

A bálázásnak köszönhetően az elszállítás gyakorisága és ezzel arányosan a szállítási költség is csökkent, mivel bálázott formában egy fuvarral több papír szállítható el.

És persze arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a szállítások gyakoriságának csökkenése környezetvédelmi szempontból is előnyös, hiszen jelen esetben közel 65 %-kal csökkent a hulladék szállításából eredő szén-dioxid kibocsátás.

Kérdése van?! Segítünk! Keresse a Malagrow Kft. munkatársait bizalommal!

Bozsó László Budapest és Kelet-Magyarországi regionális vezető Email: bozso.laszlo@malagrow.hu
Telefon:

Bozsó László kollégánk bemutatkozó interjúját itt olvashatja

Makai Balázs Nyugat-Magyarországi regionális vezető
Email: makai.balazs@malagrow.hu
Telefon:

Makai Balázs kollégánk bemutatkozó interjúját itt olvashatja

Boris Laslo külkereskedelmi értékesítő (Szlovénia, Horvátország)
Email: boris.laslo@malagrow.hu
Telefon: