Kötetlenül a kötözésről!

2020.03.16 | Hírek, Kiegészítő rendelés

Számtalan cikk született már a Malagrow Kft. szakértői tollából arról, hogy milyen minőségi kritériumokat célszerű szem előtt tartani egy hulladékprés berendezés vásárlásakor. Természetesen a gép minősége – felépítése a hosszú élettartam elérése céljából talán a legfontosabb tényező, de minden gép csak annyira lehet erős, mint a leggyengébb láncszeme. Nem kérdéses, hogy az általunk forgalmazott hulladéktömörítő berendezésektől egytől-egyig elvárható a legmagasabb minőség mind műszakilag, mind pedig háttértámogatásban.

A bálák készítésének az egyik legfontosabb és legkritikusabb része a préskamrában elkészült bála lekötözése. Ez az utolsó fázis, sok minden múlik azon, hogy a kötözés milyen minőségben történik meg. Ez függ egyrészt nyilván a tömörítő gép kötözési módjától (nyitott vagy zárt ajtós), másrészt a kötöző anyag fajtájától, típusától (huzal vagy szalag, annak erősségétől) és végül a kötöző anyag minőségétől.

Cégünk a már megszokott minőséget képviseli a kötöző anyagok terén is, csak a legjobb, gyakorlatban letesztelt termékeket forgalmazza, melyek megfelelnek minden elvárható és számos nem feltétlenül elvárható kritériumnak.

Az elvárható kritériumok mindenki számára világosak:

  • A bála a kötözést követően egyben maradjon, ne hulljon szét.
  • Megfeleljen a hulladék átvevő elvárásainak (fontos ez pl. huzal esetén).

A megfelelő minőségű kötözőanyag kiválasztásával rengeteg további kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat:

Szalagok esetén:

  • A gyengébb minőségű szalagok egyszerűen szétszakadhatnak a bála kivételekor.
  • Amely szalag jó a karton lekötözésére, nem feltétlen jó a fóliára. Fólia esetén könnyedén szétszakadnak. Nem megfelelő a választott szalag típusa, vagy annak minősége.
  • Néhány napot kint van a szabadban a bála, és az UV sugárzás már meg is teszi a hatását. Szétszakadnak a bála mozgatásakor a szalagok, lehet kezdeni a bálázást elölről. (nem elvárható a teljes UV védettség szalagoknál, de jelentős különbségek lehetnek az időjárás viszontagságainak tolerálásában)

Huzalok esetén:

  • Túl lágy a huzal, könnyen elhajlik, ezáltal sok selejt keletkezik. A huzal típus megválasztása általában gép és telephely függő (erről részletesebben később).
  • A huzalt kézzel kell méretre vágni, ezáltal éles perem keletkezik, mely megvágja a dolgozók kezét, lábát stb.. Befűzéskor elakad a huzal, ráadásul a kötözés is jóval időigényesebb.
  • Nagyszámú bála keletkezésekor a kötözés túl sok időt igényel. Nem megfelelő huzal típus lett kiválasztva az adott felhasználási módhoz.
  • Automata bálázógépek esetén könnyen tönkre teheti a nem megfelelő minőségű huzal a huzal megvezetőket. Ez a bálázógép kiesését jelenti a termelésből, illetve plusz karbantartási költséget.
  • Automata bálázóknál gyakran szakad a huzal. Ez sok esetben a huzal gyenge minőségéből, illetve a nem kellően jó olajozottságából ered.

A Malagrow Waste által ajánlott szalagok és huzalok:

Szalagok

Kisgépeinkhez ajánljuk (3-6 t nyomóerőig).

stsz01 – 9 mm szélességű/500 m hosszúságú ragasztott szalag

Ideális megoldás lehet kartonbálák, nem túl nagy visszatágulással bíró hulladékok kezelésére. A ragasztott szalagok hosszú távon szálaira széteshetnek, majd szakadhatnak, ezért nagyobb báláknál a keresztszövöttet ajánljuk. 

stsz03 – 9mm/500 m -es keresztszövött szalag

A ragasztott szalagnál egy nagyobb szakító szilárdságú termék, vastagabb kartonokra, fóliára, erősen visszatáguló anyagokra ajánljuk. Amennyiben több hulladéktípust is báláznak ugyanazon géppel, úgy mindenképpen ezt a verziót ajánlanánk. (EK700, BP700, BP3, BP4Compact, MK700)

 

Közepes méretű bálázóinkhoz (6-28 t nyomóerőig)

stsz1345 – 13mm/400 m ragasztott szalag erősített kivitel (a legtöbb piacon elérhető 13 mm ragasztotthoz képest)

6-10 t nyomóerőig karton, fólia bálázására ajánljuk (BP6, BP10), e fölött elsősorban kartonra (MK1100, BP28, EK1107, EK1109).

stsz13 – 13mm/350 m keresztszövött szalag

Magas szakítószilárdsága lehetővé teszi a jelzett nyomóerővel bíró gépekkel történő, gyakorlatilag bármely hulladéktípus bálázását. Kiválóan ellenáll az erősen visszatáguló anyagoknak, így akár egy közel 350 kg-os fóliabálát is egyben tart. Amennyiben több anyagtípust is báláznak ugyanazon géppel, akkor mindenképpen ennek a szalagnak a használata a javasolt.

 

Nagybálázóinkhoz (53-58 t préserőig)

stsz19 – 19mm/600 m keresztszövött szalag

A legerősebb, legnagyobb szakítószilárdsággal bíró szalagtípusunk. Kiválóan alkalmas az ipari méretű, kb. 350-500 kg bálák kötözésére. Fólia bálák készítésénél mindenképpen ezt ajánljuk. (BP53, PP1208) Ezen felül a speciális hulladékok túlnyomó részére (pl. műanyag hulladékok) is megfelelő választás.

Huzalok

Cégünk portfóliójában mind a vertikális bálázógépekhez, mind a félautomata, automata bálázógépekhez használható, különböző típusú huzalok elérhetőek.

Vertikális bálázógépekhez

sthu36 – 2 szemes bálázóhuzal, 3,1 mm x 3,6 m hosszúságban. Kiszerelés: 48 db/köteg

Egy lágyabb minőségű alaphuzalból készült, ennek következtében a legkedvezőbb árfekvésű kötözőhuzalunk. Alapvetően karton bálák kötözésére bármely huzalos gépünk esetében megfelelő lehet (BP28, BP53, ALB, PP1208). BP28 esetén a fólia bálák is kötözhetőek ezzel a huzallal. Mivel a huzal lágyságából adódóan könnyebben hajlik, mint a többi típus, ezért a gépek takarítása fokozott figyelmet igényel. A gyakorlati tapasztalataink azt mutatják, hogy (BP28, BP53, ALB, PP1208 gépek esetén) ahol a takarítás megfelelően történik, minden bála elkészítése után a csatorna kitisztításra kerül, ott ez a huzaltípus megfelelő lehet. A kötözés egyszerűen és biztonságosan történik, a nagyobb szemen fűzzük át a kisebb szemet, majd a fő huzalra néhányszor ráhajtjuk, rátekerjük az átfűzött részt.

sthu36LW – egyszemes kötözőhuzal, 2,8 mm x 3,6 m hosszúságú. Kiszerelés: 70 db/köteg

Egy keményebb, magas szakítószilárdságú huzalból készül, ezáltal a befűzése egyszerűbb.  Gyakorlatban, ahol a gép takarítása nem rendszeres és BP28, BP53, ALB, PP1208 gépet használnak, ott ezt a huzalt tudjuk ajánlani, mivel jóval jobban ellenáll a csatornában maradt esetleges hulladékoknak, kis ellenállás hatására nem hajlik meg. Befűzéskor a szemben végződő részen fűzzük át a vágott huzal véget, majd a fő huzalra néhányszor ráhurkoljuk. Egyéni hosszúság is rendelhető nagyobb tételben.

sthu36QK – QuickLink gyorskötöző huzal 2,7 mm x 3,3 m hosszúságú

A gyári huzallal megegyező minőségű huzal, valamint a QuickLink technológiának köszönhetően a huzalokat nem kell kötözni, hurkolni, csak egyszerűen összeakasztani. Ennek következtében a leggyorsabb, legegyszerűbb, legbiztonságosabb kötözési technológia. Szakítószilárdságát tekintve a legerősebb huzalfajtánk.  Egyes speciális hulladékokhoz (szivacs) erősebb minőségben, vastagságban is elérhető.

A működést bemutató videó:

https://www.youtube.com/watch?v=Ua6tHSodhxo

 

Automata bálázók

Automata bálázóinknál 2 típusú huzalt használunk már hosszú évek óta, 2,8 mm, illetve 3,1 mm keresztmetszetben, valamint 20 kg, illetve 40 kg-os tekercsekben. Nagyon fontos, hogy az általunk forgalmazott huzal egészében olajozott, azaz a huzal minden egyes mm-re egy olajozó berendezésen halad át, ezáltal a teljes huzal felülete 100%-ban olajozott. A gyakorlati tapasztalatink azt mutatják, hogy a piacon fellelhető olcsóbb huzalok, melyeket merítéses eljárással olajoznak (esetleg nem is olajoznak!) számos technikai problémához vezethetnek. A huzal teljes felülete merítéskor nem vonódik be kenőréteggel, ezáltal a kötözőrendszert erőteljesen kezdi koptatni, könnyedén megakadhat, majd elszakadhat. Természetesen ez fokozottan igaz azon huzalokra, melyek egyáltalán nem kapnak olajos bevonatot.  Az olajos huzalok elérhetőek 500 és 1000 Kg-os tekercsekben is.

40 kg-os tekercs

20 kg-os tekercs

Amennyiben felkeltettek valamely termékünk az érdeklődését, keressen minket bátran a balazo@malagrow.hu e-mail címen, vagy pedig rendelje meg a kívánt terméket a weboldalunkon keresztül:
https://hulladekpres.hu/kiegeszito-rendeles/

Kérdése van?! Segítünk! Keresse a Malagrow Kft. munkatársait bizalommal!

Bozsó László Budapest és Kelet-Magyarországi regionális vezető Email: bozso.laszlo@malagrow.hu
Telefon:

Bozsó László kollégánk bemutatkozó interjúját itt olvashatja

Makai Balázs Nyugat-Magyarországi regionális vezető
Email: makai.balazs@malagrow.hu
Telefon:

Makai Balázs kollégánk bemutatkozó interjúját itt olvashatja

Boris Laslo külkereskedelmi értékesítő (Szlovénia, Horvátország)
Email: boris.laslo@malagrow.hu
Telefon: