Kiállta a próbát! – Próbára tettük vertikális bálázógépek királyát, a Strautmann PP1208-at

Mindenki tisztában van azzal, hogy szinte megszámlálhatatlan féle, fajta hulladék létezik, és ezek kezelése más-más módon valósulhat meg. Speciális hulladék kezelése esetén minden esetben fontos egy szakember segítsége, hogy a lehető leghatékonyabb módszert találjuk meg, de döntésben sokat segíthet egy géppróba is.

Egy Nyugat-Magyarországon működő autóipari cég azért kereste fel a Malagrow tanácsadóit, mert nehézséget jelent tárolni és elszállítani az általuk termelt speciális hulladékot. Mivel egy jármű belsőterek komponenseinek piacán tevékenykedő cégről beszélünk, az így termelt hulladék fajtája nem sorolható az átlagos kategóriába. Az üzem telephelyén nagy mennyiségben keletkezik autóipari textil hulladék. Ennek kezelése sajnos nem egyszerű feladat, hiszen sok helyet foglal és viszonylag nagy tömeggel rendelkezik. Probléma továbbá, hogy ez egy erősen visszatáguló, nehezen tömöríthető anyag, ezáltal kezeléséhez komolyabb, speciálisabb technológia szükséges.

Egy ilyen bálázógép megvásárlása előzetesen komoly előkalkulációt és beruházási terveket, megbeszéléseket igényel. A döntés azonban hatványozottan könnyebb egy géppróba után. Ez lehetőséget nyújt az általunk megvásárolni kívánt termék használatára, ezáltal a gyakorlatban saját hulladékunk esetén tesztelhetjük a tömörítés kivitelezését és minőségét.

Géppróba esetén érdemes nagyobb mennyiségű, nagyjából 400-500 kg hulladékkal készülni, hogy biztosan elég legyen 1 teljes bála elkészítéséhez. Az autóipari textil hulladék esetén ez a mennyiség körülbelül egy Ford Transit csomagterét tette ki.

Az elektronikai hulladékfeldolgozó telepen a prémium kategóriás PP1208 bálázó már lassan egy éve minden nap teljesít. Átlagosan napi 6 db 310 kg-os bálát készít el. Tisztántartása pedig, minket is lenyűgözött!

Az autóipari vállalat esetében a cél az volt, hogy minél nagyobb sűrűségű bálákat készítsenek az elszállítás optimalizálása érdekében. A géppróba során, ami egy közeli elektronikai hulladék bontó telephelyén zajlott, a beruházási szakembereknek volt alkalmuk egy Strautmann PP1208 fóliás géppel bálát készíteni az általuk hozott autóipari hulladékból.

A próba során, megtudtuk, hogy előzetesen egy kisebb kapacitású géppel próbálták bálázni a textil típusú hulladékot, de az néhány zsák betöltése után kész bálát jelzett, a keletkezett bála túl laza lett.

A PP1208 fóliás verzió a Strautmann-nál a legnagyobb teljesítményű egykamrás bálázógép és egy prémium minőséget képvisel a kategóriájában. Malagrow tanácsadói azért a fóliás verziót javasolták, mert esetében a hosszabb présút garantálja a lehető legnagyobb bálasűrűség elérését.

Ezen felül ebben a verzióban a gép váza, ajtaja szintén erősített, valamint a HydroClose® hidraulikus ajtózáró rendszer elengedhetetlen az erősen visszatáguló anyagok esetében, ami még stabilabb, biztonságosabb működést biztosít. Kialakítása során az elsődleges cél az volt, hogy hosszútávon gyors gördülékeny munkamenetet valósítson meg nagy hulladékmennyiség kezelés esetén. Ezt az akár 58 tonna préserő biztosítja, amely anyag függően 300-580 kN között állítható. A motor teljesítménye 9kW ami lehetővé teszi a gyors tömörítési ciklust is.

A szóban forgó cég esetén nehezen kezelhető autóipari textil hulladék keletkezik, és ennek a kezelése könnyedén megoldható egy PP1208-as bálázóval, ami a géppróba során is beigazolódott. A gyors présciklusnak és a nagy betöltőnyílásnak köszönhetően a bála 45 perc alatt készült el. Az elkészült bála súlya kb. 290 kg volt.

A géppróba során a bálázó kialakítása, illetve teljesítménye is elnyerte tetszését a beruházást tervező szakembereknek. A géppróbák előnyei közé tartozik továbbá, hogy a gépkezelést teljes folyamatában láthatjuk, a helyben felmerülő kérdésekre azonnal megkapjuk a választ, és könnyebben felmérjük a gép valós méreteit.

Amennyiben díjmentesen ki szeretnék próbálni valamely gépünket, természetesen a Malagrow Waste szakemberei mindig szívesen állnak rendelkezésükre!

Géppróbáinkkal kapcsolatban további információt pedig az alábbi linken talál:
https://hulladekpres.hu/ingyenes-gepproba/

Amennyiben felkeltettük érdeklődését keresse bizalommal értékesítő kollégánkat, Bozsó Lászlót!

Bozsó László Budapest és Kelet-Magyarországi regionális vezető

Email: bozso.laszlo@malagrow.hu
Telefon:

Bozsó László kollégánk bemutatkozó interjúját itt olvashatja