Kereskedelmi láncok hulladékkezelése

2019.08.29 | Hírek, kereskedelem, bevásárlóközpontok, kommunális hulladék

Több hulladéktípus, sokféle hulladékkezelési sajátosság

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a hulladékkezelésben a legnagyobb kihívást legtöbb esetben a különféle kereskedelmi hálózatok, hiper-, illetve szupermarketek jelentik a szakemberek számára. Nem feltétlenül a hulladék mennyisége, inkább a hulladéktípus számos fajtája, a különböző részlegek eltérő hulladékkezelési sajátosságai jelentik a legfőbb megoldandó problémát. Az ilyen munkaadóknál talán még jelentősebben felütötte fejét a mai magyar gazdaságra jellemző, egyre markánsabb munkaerőhiány, mely komoly fennakadást tud okozni a mindennapi munkálatok elvégzésében.

Mindezek mellett cégünk, a Malagrow Kft hulladékkezelési részlege, a Malagrow Waste Solutions számos korszerű, sőt úttörő megoldást kínál partnerei és leendő partnerei számára.

Megkülönböztetjük az élelmiszerekkel foglalkozó, másnéven FOOD részlegeket, ezeken belül a friss és a tartós élelmiszer osztályokat, valamint a nem élelmiszer, másnéven NON-FOOD részlegeket, azon belül is a műszaki portékákat forgalmazó, illetve az ezeken felül minden egyéb vegyes, nem élelmiszer termékeket kínáló osztályokat. Az ezen osztályokon keletkező hulladékok sok esetben más és más típusúak. A hulladék keletkezési pontjától, – mely legtöbb esetben az eladótér, – a hulladék kezelő részlegig hosszú az út, sok esetben több ember kezén fut át a folyamat, mely sok időt, sok energiát igényel. Ezután az osztályokon keletkezett speciálisabb hulladékokat is igyekszünk számba venni, milyen típusaik vannak, mi az általános hulladékkezelési mód napjainkban (mely legtöbb esetben messze nem a legkorszerűbb), illetve milyen alternatív, korszerű megoldásokat tudunk javasolni partnereink részére a keletkezett szemét, hulladék költséghatékony kezelésére.

Papírhulladék, kartonhulladék, fóliahulladék

A legkézenfekvőbb „szemét” típusok, melyek egytől – egyig minden bolthálózatban, mérettől függetlenül megtalálhatók: a papír, karton, illetve fólia hulladékok. Általánosságban elmondható, hogy ezen hulladékfajtákból (másodlagos csomagolások) keletkezik a legtöbb a kereskedelemben, mely a termékek szállításakor, azoknak csomagolásakor szükségesek, ugyanakkor az eladótérbe kihelyezéskor már szükségtelenné válnak. Ezeknek mennyisége a bolt méretétől, forgalmától függően eltérő lehet, de nagyjából egy kisboltnál heti 1-3 tonna, egy szupermarketben 2-5 tonna, egy kisebb méretű hipermarketben heti 5-12 tonna, míg a legnagyobb áruházláncokban akár ezen mennyiségek többszöröse is lehet. Az eladótérben történő begyűjtés általában gyűjtőpontokon történik, ennek száma 5-30 pont is lehet, akár még több. Ha nyitott szemmel járunk, láthatjuk, hogy a csomagolási hulladékot raklapokon, esetleg ketrecekben gyűjtik, szerencsésebb esetben szelektíven, de sokszor láthatjuk, hogy teljesen ömlesztve, vegyesen. Az utóbbi esetben a ketrecben található hulladékot a hulladékkezelés előtt még szelektálni is szükséges, mely jelentős időt vesz igénybe a hulladékkezelő személyzettől. Alacsonyabb forgalmú időszakokban, például hét elején a szelektálás még megoldható, ugyanakkor hétvégén, illetve kiemelt időszakokban, úgymint ünnepek környékén ez a folyamat szinte kezelhetetlenné tud válni.

Már itt, a folyamat legelején látható, hogy az egyik legkomolyabb kihívás a hulladékkezelésben nem más, mint az arra ráfordított idő optimalizálása. Elsőre talán bele sem gondolunk, hogy a nem megfelelően felépített hulladékkezelési rendszerrel micsoda időveszteséget generálhatunk saját cégünknek.

Hulladék bálázási technológiával a munkaerő pazarló tevékenységek nagyban csökkenthetők. A keletkezési pontokon történő szelektív gyűjtéssel a további, bálázás előtti válogatás elkerülhető, másrészt a hulladékokat az arra megfelelő edényzetben gyűjtve az előkezelési folyamatok, úgymint lapítás, hajtogatás, vágás teljesen kikerülhetőek, megszüntethetőek. A munkafolyamat ezáltál a hulladék keletkezési helyén történő megfelelő gyűjtéstől közvetlenül a bálázógép kamrájába történő betöltésre rövidül, minden egyéb, köztes állomást kihagyva. Ezáltal a munkafolyamat hossza drasztikusan csökkenthető, egy dolgozónak akár több napnyi munkaideje is megspórolható.
Mivel a hulladék begyűjtésének módja, illetve az arra ráfordított idő nagyban befolyásolja a hulladékkezelés minőségét, érdemes már itt, a folyamat legelején hatékony technológia alkalmazása. Természetesen erre számos helyi megoldás is rendelkezésre állhat (pl.: ketrecek), azonban cégünk termékkínálatában a KNAPZAK gyűjtőrendszerek személyében egy professzionális, perforált zsákos gyűjtési technológia is elérhető elsősorban a fólia hulladékok szelektív gyűjtésére. A rendszer nem más, mint egy könnyű, de strapabíró fémkeret, melyre típustól függetlenül 200-1.400 l-es perforált zsákok rögzíthetők, kézzel előtömörítve a zsákba a fóliát. Amikor ezen zsákok megteltek, (kb. 6-10 kg/200L-es zsák ) közvetlenül tömöríthetőek a bálázógépben, ezzel rengeteg idő megtakarítható már a folyamatok elején. A ketrecekre vagy edényzetre szerelhető 200-400L-esek mellett az 1.400 l-es kiszerelés kialakításában úgy lett megtervezve, hogy az egy EUR raklapra helyezhető, így amikor az megtelik, egyszerűen mozgatható béka segítségével.

Préskonténerek használata

Ma Magyarországon a bevett hulladékkezelési módszer a különböző kereskedelmi láncoknál a préskonténerek használata, mely valóban sok esetben egy ideális megoldás, hisz elmondhatjuk, hogy a betöltésen kívül sok munka nincs vele, tisztán tartja a környezetét, látványos előrelépés az ömlesztett, laza konténeres elszállításhoz képest. Ezenfelül találkozhatunk egy, illetve kétkamrás bálázógépekkel, melyekkel szelektíven lehet a hulladékot bálákba tömöríteni. A préskonténer praktikussága megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor gazdasági szempontból nem a legideálisabb. Látni kell, hogy a tiszta, nem szennyezett karton, illetve fólia hulladék komoly értékkel bír, ugyanakkor ennek alapfeltétele, hogy megfelelően legyen előkezelve.

Tudta-e?

„Ugyan a hulladék árak területenként, illetve mennyiség függvényében nagyban változhat, elmondható, hogy a cikk megírásakor a laza karton hulladék (sima konténerben, vagy préskonténerben gyűjtött) 8-10 Ft/kg kisbálás karton hulladék esetén 14-15 Ft/kg

nagybálás, azaz közvetlen értékesítésre alkalmas bála esetén 26-28 Ft/kg ár körül mozog,

vagyis akár 3x-os, vagy nagyobb különbség is lehet a laza, illetve a nagybálaként történő értékesítés között! „

A préskonténer már az ömlesztett gyűjtési forma felett áll, ugyanakkor napjainkban már egyáltalán nem mondható korszerűnek. Tudni kell, hogy ezen hulladéktípusok a dunaújvárosi papírgyárban végzik leginkább, ott viszont csak az előírt, kb. 1 m3-es, minimum 4 huzallal átkötött, kb. 300-400 kg tömegű bálákat fogadják be, ergo, minden egyéb formában kezelt hulladékra további feldolgozás vár a hulladékszolgáltató telephelyén. Ebből kifolyólag érthető, miért nem olyan értékes sem az ömlesztett, sem a préskonténerrel kezelt hulladékok értéke, mint a bálázott hulladékoké. Ezen felül érdemes kiemelni, hogy míg az ömlesztett, vagy préskonténeres hulladékkezelés esetén legtöbb esetben az áruházaknak, boltoknak a szolgáltató visszaigazolására kell hagyatkozni az elszállított hulladék mennyisége tekintetében, addig bálázás esetén fix bálasúly mellett könnyen kalkulálhatjuk a keletkezett, vagy elszállított mennyiséget, hisz mindösszesen az átlagos bálasúlyt kell felszoroznunk a keletkezett bálák számával.

Kisboltok hulladékkezelése

Természetesen kisboltoknál, mely jellemzően városi közértek, sarki ABC-k stb., nem feltétlen gyűlik össze heti 500-1.000 kg hulladék. Itt a legjobb megoldás, ha kis méretű bálákat gyártunk ezen hulladéktípusokból, melyek jellemzően 30-60 kg súlyúak, nagyon egyszerűen, és tisztán, helytakarékosan tárolhatóak. Ebben az esetben már stromfoltunk a hulladékunk átvételi árán, ugyan újra kell bálázni ezt is, ugyanakkor jóval költséghatékonyabb a hulladék szolgáltató telephelyére történő szállítás, mint ömlesztett gyűjtés esetén. Termékkínálatunkban a BP3, BP4 Compact gépek tökéletes megoldások az imént vázolt kezelési módra, illetve MK700-as típusú bálázógépünk két kamrájának köszönhetően egy időben akár két különbféle hulladéktípus tömörítését is lehetővé teszi.

Ezenfelül a korábban leírtaknak megfelelően nem szükséges a dobozok szétvágása, lapítása, az mehet közvetlenül a bálázóba, ezáltal időt és helyet takaríthatunk meg, illetve nagyban csökkenthetjük az esetleges sérülések valószínűségét. Érdemes a bálázógépekre nem csak mint présgépekre, hanem mint hulladéktárolóra is tekinteni, hisz egy 40 kg-os bála ömlesztve akár 4-8 m3-helyet is foglalhat, laprahajtogatva pedig legalább két-három púpos EUR raklapnyi helyet foglal el, mely egyrészt nem esztétikus, másrészt igazi helypazarlás. Bálázógépek esetén típustól függően nyugodtan számolhatunk 80-95%-os préselési hatékonysággal, vagyis akár tized részére csökkenthetjük, sőt, akár meg is szüntethetjük a hulladéktárolásra használt helyiségünket, melyet a továbbiakban gazdaságosabb célra használhatunk fel (például bővíthetjük a raktárunkat). 

Amennyiben nagyobb boltokról beszélünk, esetlegesen kisebb szupermarketekről, úgy már érdemes nagyobb, ipari, közvetlen papírgyári átvételre szánt bálákat képeznünk hulladékainkból. Itt a belépő kategória a BP28-as egykamrás bálázógépünk, melyet bátran ajánlunk már akár heti 400-500 kg hulladék esetén is, ugyanakkor a BP53-as, esetleg PP1208 -as tömörítő gépeink akár már heti 3-5 tonna hulladékot és képesek hatékonyan kezelni.
Gépeinkhez számos opció rendelkezésre áll, mellyel tovább gyorsíthatjuk a hulladékkezelés folyamatát:
– Hidraulikus bálakidobás, mely nem igényel fizikai erőt, megbízhatóbb, gyorsabb bálakivételt jelent:

Amennyiben nagyobb boltokról beszélünk, esetlegesen kisebb szupermarketekről, úgy már érdemes nagyobb, ipari, közvetlen papírgyári átvételre szánt bálákat- Gyors kötözésű huzalok, melyekkel a bála lekötözése nagyon egyszerű és gyors, kis rutinnal fél perc alatt akár el is végezhető:

– A nyitott ajtós kötözésnek köszönhetően, illetve a bálák nyomás alatt történő lekötözésének, valamint leszorító fogaknak hála a bálasűrűség maximális, a visszatágulás minimális.
– Gépeinkhez rendelkezésre áll az automata nyílású QuickDoor opció, mellyel a hulladék betöltése még egyszerűbbé, préselés folyamata még gyorsabbá válik:

Auto Load Baeler (ALB) – automata hulladékbálázógép

Az igazán komoly ugrás egy nagyobb szupermarket, netán kisebb hipermarket számára a STRAUTMANN UMWELTTECHNIK által, kimondottan az imént említett egységek hulladékkezelésére megálmodott Auto Load Baler (automata betöltésű bálázógép), azaz ALB, mely egy egyedi szabadalom, magyarországi kizárólagos forgalmazója pedig cégünk, a Malagrow Kft. Ebben az esetben külön, az ALB-hez fejlesztett gyűjtőkocsikban történik meg a hulladékok szelektív gyűjtése az eladótérben, majd azt követően a kocsit betoljuk a bálázógép arra kijelölt adagoló szerkezetére, és az egy automata betöltésnek köszönhetően mindenféle beavatkozás nélkül, automatikusan betölti azt a préstérbe. A kocsik feliratozhatóak, így bolti reklámfelületként is használhatóak. A kocsiban történő gyűjtés további előnye, hogy a dobozokat nem szükséges kilapítani, szétvágni, azokat egyszerűen bele kell csak dobálni a gyűjtőedényzetbe, ezáltal a korábban leírtaknak megfelelően időt, munkaerőt takaríthatunk meg, illetve csökkenthetjük a sérülések, balesetek valószínűségét.

Miután megismerték az Automata Betöltésű bálázógép működési elvét, egy példán keresztül bemutatnám annak gyakorlati előnyét a manapság szokásos laza gyűjtési formához képest.

Példánkban egy havi szinten 10.000 kg kartonhulladékkal rendelkező kereskedelmi egységet veszünk alapul. Célszerű letisztázni az elején néhány részletet, hogy a példa tisztán érthető és követhető legyen:

Adott 10.000 kg karton (jellemzően doboz) hulladék. Egy kartondoboz átlagos súlya 250 g, térfogata nagyjából 0,017m3 vagyis 17 liter. Átszámolva ez havi kb. 40.000 db kartondobozt jelent. Elmondható, hogy az ömlesztett, előkezelés nélküli (azaz amikor nem hajtogatjuk, illetve vágjuk lapra a dobozokat) nagyjából 40% helyveszteség mellett 40 db doboz helyezhető egy db egy köbméteres gyűjtőedényzetbe, átszámolva ez 10 kg/edényzet, míg ha lapra hajtjuk, vágjuk a dobozokat, úgy nagyjából 100 kg/gyűjtő az elérhető kapacitás.

Ezen adatok tükrében a példa:

 

A példa úgy gondolom jól rávilágít arra, hogy egy korszerű hulladékkezelési technológiának milyen előnyei vannak. Látható, hogy a fenti esetben havonta nagyjából 70 munkaóra nyerhető, mely nagyjából 2.000 Ft-ba kerül a munkáltatónak óránként, tehát nagyjából 140.000 Ft-jába havonta. Természetesen ezen felül számos további előnye van az eszköz használatának:

  • A bálázógép mint hulladék tároló szolgál, tehát drasztikusan csökkenhet a korábban erre a célra felhasznált terület nagysága.
  • Az ömlesztett hulladék tárolása legtöbb esetben nem valósul meg túl esztétikusan, míg az ALB esetében rögtön a bálázóba kerül a hulladék, így nem lesz szemetes a raktárunk.
  • Csökkenti az esetleges sérülések valószínűségét, hisz nincs hulladék előkezelés, elsősorban szétvágás, mely talán a legbalesetveszélyesebb munkafolyamat

Ez által jelentős munkaerő megtakarítás érhető el, hisz a gyűjtést követően a bála elkészítéséig emberi beavatkozásra nincs szükség, eltekintve a kocsi folyamatos cseréjéről. Amennyiben a bála elkészült, a kezelőnek csupán le kell kötnie a már elkészült megközelítőleg 400 kg súlyú bálát.

A nagyobb, akár heti 10 tonna hulladékot termelő áruházak esetében a legideálisabb mód a karton, fólia hulladékok kezelésére egy teljesen automata bálázógép. Ebben az esetben a kezelőnek a hulladék betöltésről kell gondoskodnia csupán, vagy konténerbeöntő szerkezettel akár 1.100 l-es kukát (akár speciális konténereké is) ürítése is könnyedén megvalósítható, és a bálázógép minden egyéb folyamatot teljesen automatikusan elvégez, beleértve a tömörítés, bálakötözést, bálakidobást.

A kész bálákat csupán a tárolásra kijelölt helyre kell szállítani. Ezzel a technológiával 2-3, vagy akár több dolgozó munkáját kiválthatjuk, emellett a legjobb árat kaphatjuk a szolgáltatónktól a bálákra, hisz nincs szükség utókezelésre, közvetlenül szállítható a papírgyárba. A „nagy” bála készítésével teljes mértékben ki tudjuk aknázni a szállítójármű kapacitását, ezáltal a lehető legköltséghatékonyabb szállítást tudjuk elérni. Erre ideális gép a portfóliónkban megtalálható BaleTainer, vagy GigaBaler automata bálázógépek, mindkét géppel jelentősen tudjuk csökkenteni költségeinket, hatékonyabbá tudjuk tenni munkavégzésünket, illetve rendezett környezetet tudunk biztosítani raktárunkban.

A gépek számos kialakításban elérhetőek, így a helyi területi sajátosságoknak megfelelően rendelhetőek. A bálázók elhelyezhetőek raktárban, de akár udvaron is, az automata bálázógépek világában kis méretű gépeknek mondhatjuk, így könnyedén, akár szűkösebb helyeken is elhelyezhetőek. A hulladék betöltése történhet kézzel, de akár konténer beöntő szerkezettel, netán szalagos behordással, valamint többféle fali garat kialakítható, így a gép a raktáron kívülre helyezhető el, ugyanakkor a betöltése a raktárból történik az említett garaton keresztül (kézi erővel, vagy konténer beöntő szerkezettel).

Természetesen a bolt sajátosságait, a keletkezett hulladékmennyiséget figyelembe véve kell meghozni a döntést, milyen géptípusra, géptípusokra ruházunk be. Egy – egy bálázógéppel célszerű egy típusú hulladékot tömöríteni, ugyanakkor kisebb mennyiségű hulladékra esetlegesen egy kisebb bálázógép is elég lehet (pl. fóliára), így ideális megoldás lehet a nagyobb mennyiségű karton hulladékot nagybálákba tömöríteni, míg a kisebb mennyiségű fóliát például kisbálába préselni. Minden esetben célszerű hozzáértő szakértőink véleményét kikérni, és egy helyszíni szemle után közösen meghozni a legideálisabb döntést.

Speciális hulladékkezelési megoldásaink

A frissáru osztályokon több, speciális hulladék is keletkezik a már említetteken kívül. Jellemzően ezek különböző étel hulladékok, zöldségek, pékáruk, hentesáruk. Ezen hulladékok kezelésére is számos lehetőség nyílik. A szerves hulladékok kezelésére a tudjuk ajánlani a ZENTEX organikus préskonténert, mely speciális kialakítása végett a préselés folyamán a hulladékok folyadéktartalmát lecsökkenti hulladéktípustól függően akár 50-90%-kal, a keletkezett folyadékot pedig külön gyűjtőtartájba gyűjti, ezáltal a szilárd hulladék térfogatát is hasonlóan, 50-90%-os mértékig tudjuk csökkenteni.

Ugyanezen technológiával tudjuk kezelni az áruházakban keletkezett „leselejtezendő” palackozott termékeket, például a flakonos termékeket (ketchup, mustár, stb), mely a préselés hatására a flakonokat összetöri, a beltartalom pedig kiürülhet az alsó gyűjtőtartájba.

A növényi hulladékok kezelésére a helyi komposztálás is megoldást jelenthet, melynek Magyarországon jelenleg még nagyon kicsi a piaca, ugyanakkor cégünk, a Malagrow Kft. portfóliájában elérhető a technológia, így igény szerint tudunk bővebb információval szolgálni ezen megoldásról az érdeklődők számára.

A frissáru osztályokon jelentős hulladék mennyiséget képviselnek a szennyezett hulladékok, melyek jellemzően a húsáru osztályokon keletkeznek, mint csomagolási anyagok. Jellemzően ezek vérrel, szerves anyagokkal szennyezett fólia hulladékok, melyek ezáltal veszélyes hulladéknak minősülnek. A tárolása körülményes, hisz a megfelelő hőmérséklet biztosítása alapfeltétel. A Malagrow Kft. erre a hulladéktípusra is korszerű és hatékony kezelési módot tud kínálni hűtött préskonténer formájában. A konténer kialakításában hasonlít egy egyszerű mobil préskonténerre, ugyanakkor a hulladék megfelelő körülmények közötti tárolásáról egy hűtőrendszer gondoskodik, mely folyamatosan +5 Celsius fokon tartja a belső hőmérsékletet, ezáltal elkerülhető a kellemetlen szaghatás, valamint a baktériumok elburjánzása.

Bár nem a legjellemzőbb, de egyes esetekben nagyobb áruházak esetében, esetleg az áruház láncok központi raktáraiban keletkezhet nagyobb mennyiségű telített PET, illetve Tetra Pak hulladék, esetleg POLISZTIROL hulladék. A PET hulladék kezelése általában kézzel történik, vagyis a flakon tartalmát kézzel ürítik, majd préselik jobb esetben, mely meglehetősen nagy munkaidő ráfordítást igényel, ezáltal nem túl költséghatékony. Cégünk a PET hulladékok kezelésére a speciálisan erre a célra fejlesztett Liquid Drainert ajánlja, mely speciális rotorjával egyben lyukasztja, egyben pedig összepréseli a flakonokat, majd egy gyűjtő edényzetbe gyűjti az összetömörített palackokat. A művelet folyamán a beltartalom szintén elkülönítésre kerül az arra kijelölt gyűjtőtartályba.

A polisztirol hulladék kezelése

A POLISZTIROL hulladékokat legtöbb esetben csupán külön gyűjtik az erre a célra rendszeresített gyűjtőkonténerbe, majd a megfelelő mennyiség összegyűjtése esetén a szolgáltató elszállítja. Cégünk a POLISZTIROL hulladékok kezelésére a brikettáló gépeit ajánlja. Ezen gépek a polisztirol hulladékot elsőkörben speciális késeivel összedarálják, majd csigás tömörítéssel tömböket, briketteket képeznek belőle. Ezzel a hulladék térfogata 30:1 arányban csökkenthető, azaz nagyjából 30 m3 kezeletlen POLISZTIROL hulladékból 1 m3 POLISZTIROL brikettet készíthet. A technológiával a tárolási kapacitás drasztikusan csökkenthető, illetve ezen hulladék típus brikettált formában jól értékesíthető. Erre a célra több alternatíva is rendelkezésre áll, úgymint a BLIK POLY 2000 -es daráló és brikettáló gépünk. A részletekről érdeklődjön bátran szakértő kollégáinktól, akik szükség esetén a POLISZTIROL, illetve a brikettált POLISZTIROL értékesítésében is tudnak segítségül szolgálni.

Említés szintjén kitérnék egy Magyarországon még nem túl elterjedt technológiára, melynek használata első sorban Nyugat-Európában már jóval előrébb jár. Nagyobb mennyiségű csomagolt, lejárt hulladéknál gondot jelenthet a csomagolás, illetve a beltartalom szétválasztása kézi erővel. Cégünk terméklistájában megtalálható egy speciális technológia megoldást ennek a munkafolyamatnak a gépi megvalósítására, amennyiben felmerülhet esetlegesen az igény egy ilyen eszközre, kérem vegye fel bátran velünk a kapcsolatot.

Érdemes még említést tenni a jellemzően hipermarketekben jelenlévő Shop részekről, azaz a butiksorról ahogy itthon leginkább ismerjük. Itt optimális megoldás lehet a PETMAN, illetve CANMAN alkalmazása, mely egy dekoratív műanyag palack, flakon (PET), illetve fém ital doboz gyűjtő edényzet, hirdetési, reklám felülettel ellátva. Célszerű zsákot helyezni a hulladékgyűjtőkbe, így azok könnyedén, egyszerűen és legfőképp tisztán cserélhetőek, illetve nem igényel további kezelést, úgymint válogatást, szelektálást.

Remélhetőleg ezen rövid betekintést követően olvasóink érzékelhetik ennek a területnek a hulladékkezelésének komplexitását. Bátran mondhatjuk, hogy a nem is oly távoli jövőben a hulladékkezelési módok automatizálása egyre inkább megfog történni, hisz mind gazdasági, mind környezettudatossági szempontból egy következő szintet jelentenek. Az úgynevezett Ökológia Lábnyom csökkentése egyre nagyobb szerepet fog kapni a jövőben, melynek már Magyarországon is vannak nagyszerű példái partnerink köreiben. Mi, a Malagrow Kft. komplex technológiai megoldásainkkal szeretnénk továbbra is úttörő lenni a magyarországi piacon ezen a területen és szakértelmünkkel, tudásunkkal segíteni a továbbiakban is jelenlegi, illetve jövőbeni partnereinket.

Dér Csaba

Dér Csaba

operatív vezető

Olvassa el hasonló hulladékkezelési témában íródott cikkeinket!

Hulladékbálázás: gyorsított vagy zárt ajtós kötözés?

  2016 őszétől a Strautmann kisbálázók egy új változatukban is a kínálatba kerültek. A megszokott változatnál a MALAGROW Kft. partnerei – bár nem tudhatták mindig a különbséget – kivétel nélkül a gyors kötözés privilégiumát élvezhették. A Strautmann bálázók az...

Hogyan juthatunk plusz bevételhez hulladékkal?

Szelektív hulladékok kezelése éttermekben és boltokban Azt kell látni, hogy a kisebb szemétmennyiség költségcsökkentést jelent, a szelektív hulladék pedig bevételt hoz, ha az megfelelően van kezelve és tárolva a bálázógéppel Mik azok a tényezők, melyek meghatározzák a...

Ember a gép mögött – Rehab Centrum Kft. interjú

  Rövid interjút készített Makai Balázs, a Malagrow Kft. szakértő munkatársa Horváth Tamással, a Rehab Centrum Kft. elégedett tulajdonosával arról, miért választottak hulladékbálázó gépet tevékenységük támogatására. Malagrow: Mivel foglakozik a cégük? H.T.: A...