Kerekes ajtózár

A kerekes ajtózár a Strautmann Umwelttechnik GmbH által már évek óta használt biztonságos ajtó rögzítési szerkezet.

Ma már a Strautmann egykamrás bálázógépekben szinte kivétel nélkül ezt a technológiát alkalmazza a gyártó, már-már természetesnek mondhatjuk, ugyanakkor mindenképp érdemes ejteni róla néhány szót, mivel igen jelentős fejlesztés más gyártók által alkalmazott ajtózárakhoz viszonyítva.

Egy bálázógép ajtaját egy év alatt is több száz, de néhány év távlatában akár több ezer alkalommal kinyithatják, becsukhatják, ezáltal viszonylag nagy igénybevételnek van kitéve. Ennek következtében az ajtózár kritikus pontja a berendezésnek, emiatt kiemelten fontos a legjobb minőségű, hosszú élettartamú és munkavédelmi szempontból megfelelő zárszerkezetű tömörítőgépet választani!

A legtöbb gyártó az egyszerű, olcsó rácsukós ajtózárat alkalmazza gépeiben. Ennek nyilván számos előnye van:

  • A szerkezet nagyon egyszerű
  • Egyszerűségéből adódóan igen olcsó megoldás

Ugyanakkor ennek az ajtózárási formának megvan a maga hátulütője is, amennyiben nem megfelelően, vagy csak szimplán figyelmetlenül zárják be, netán a zárszerkezet elkopott vagy elhajlott, mely szabad szemmel sokszor csak nehezen észrevehető, akár könnyedén ki is csapódhat a nagy belső nyomás hatására. Egy ily módon kicsapódó ajtó nagyon komoly sérüléseket tud okozni a kezelőnek, így nem árt az ajtózár folyamatos ellenőrzése, megfelel-e a munkabiztonsági követelményeknek.

Ezzel szemben a kerekes ajtózár egy 100%-os ajtórögzítési forma, mely garantálja, hogy az ilyen jellegű balesetek ne forduljanak elő.