Egy nehéz munka egyszerűvé tétele – Kartonhulladék kezelése, bálázása ALB géppel

A Kartonbox Kft. Magyarország egyik leginnovatívabb kisvállalkozása a kartondoboz gyártás területén – ezzel együtt rengeteg kartonhulladékot termel. Innovatív hozzáállásuk megnyilvánul a kartonhulladék kezelése esetében is. Tevékenységükből adódóan a karton szélvágatok teszik ki hulladékaik 99%-át. A kartonhulladék kezelése – kis méretük miatt – rendkívül időigényes.

Minden kereskedelmi kartondoboz betöltése nagyon hosszú időt vesz igénybe, tekintve hogy átlagosan 250 grammok és az átlagos térfogatuk 17 liter csak. Ez 1 tonna hulladéknál 4000db dobozt jelent, tehát ennyiszer meg kell fogni a hulladékot és berakni a gépbe. Ez ha a hulladék ennél is kisebb vagy apróbb méretű, hatványozott problémát jelent. Ez a gond a szélvágatoknál is.

A kartonhulladék kezelése

A cég indulásakor 1 fő teljes munkaidőben, valamint két szakmunkástanuló napi 4 órában foglakozott a kartonhulladék gyűjtőkonténerbe juttatásával. Ez havi szinten jelentős költséget jelentett és a már akkor jelentkező munkaerő probléma miatt humánerőforrás kérdéseket is felvetett. A probléma kezelésére az akkor újdonságnak számító, AutoLoadBaler bálázógépet ajánlottuk, amelynek fő tulajdonságai az előbb említett problémákra adtak optimális megoldást.

A cég a teljes megoldás kiválasztása előtt egy az ajánlott gépre később átalakítható alapgépet vásárolt, ami az Autoload Baler Ready vertikális bálázó volt, ami megfelelt a Balepress 53 bálázógépünknek. A különbség, hogy az később kiegészíthető volt az autoload / automata betöltés funkcióval és gyűjtőkocsikkal. A kiegészítés meg is történt kb. fél év múlva, és már teljes funkciójában élvezhették a gép előnyeit.

Könnyű anyagbegyűjtés, automata betöltés 

A kartongyűjtő kocsival a keletkezés helyén, szétszedés nélkül gyűjthetjük a kartonpapírt és a kocsi közvetlenül a gépbe tolható. A kocsi alja automatikusan felemelkedik, majd egy rotor a kamrába egyenletesen betölti az anyagot. A gép automatikusan tömöríti a hulladékot. A kocsi alja automatikusan visszasüllyed. Ezalatt nem szükséges a gépre várni vagy kezelni azt: teljesen automatikusan működik. A gép kijelzi ha a bála elkészült, a bálát lekötözhetjük és kiemelhetjük a beépített hidraulikus bálakiemelővel.

A berendezés három fontos alapeleme tehát a következő:

  1. speciális gyűjtőkocsi a keletkező kartonhulladékok közvetlen tárolására
  2. automata betöltő szerkezet, amely nem igényel emberi közreműködést az anyagok préskamrába juttatásához
  3. professzionális bálázó, amely közvetlenül papírgyárba szállítható bálákat készít.

A géphez tartozó PVC anyagú kartongyűjtő kocsikat közvetlenül a 3 keletkezési pontra lehetett kihelyezni. Amikor megteltek a kocsik, a szalag mellé beosztott munkatársnak nem volt más dolga, csak elvinni a gyűjtőkocsit a bálázógéphez, betolni azt az automata beadagoló részébe és megnyomni a start gombot. Innentől kezdve a gép automatikusan elvégezte a kartonhulladék bejuttatását és bálázását.

A berendezésnek köszönhetően, amit már 4. éve használnak, nagyon jelentős megtakarítást értek el, ami egyrészt adódik abból, hogy nincs szükség külön, teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársra, illetve nem szükséges alkalmazni részmunkaidős szakmunkástanulókat, mert a kocsi eltolását a szalagon dolgozó munkatárs is eltudja végezni, másrészt az elkészített ipari bálák a legmagasabb áron értékesíthetőek.

Korábban is írtunk már a kartonhulladék kezeléséről!

Egy cég amikor dönt a kartonhulladék kezelésének módjáról, akkor tapasztalataink szerint nagy mértékben hagyatkozik mások véleményére is. Ez szerencsés esetben kedvező, szerencsétlenebb esetben negatív változást hozhat mind a költségekben, bevételben, logisztikában és – ami ma fő szempontnak számít – az emberi erőforrást tekintve is. Célunk, hogy megtaláljuk a helyes arányt a hulladék kibocsátó cég, az átvevő és az átvételi ár között, mert enélkül valamelyik a három közül hátrányt szenved.

Kartonhulladék kezelés árak:

Az árak szerencsére a 2008-as válság óta folyamatosan emelkednek és jelenleg az 1.04 karton papírgyári átvételi ára 40 Ft/kg körül alakul. Az átvételi árat egy kibocsátó cég számára az alábbi fő szempontok alakítják:

  • karton mennyisége,
  • minősége,
  • gyűjtés módja (laza, tömörített, bálázott),
  • szállítható mennyiség (ideális esetben 24t),
  • szállítási távolság.

Természetesen a papírgyári átvételi ár csak irányadó lehet. Ez teljes egészében nem lehet a hulladékkibocsátó bevétele, mivel az összes folyamatot nem tudja saját maga megoldani (begyűjtés, kezelés, hivatalos szállítás, szerződés a papírgyárral), de minél több folyamatot tud kezelni, annál nagyobb bevételre tehet szert.

Jelenleg Magyarországon sok kartondoboz gyártó cég működik, ahol hasonló problémát jelent az apró szélvágat. Reméljük, hogy hamarosan nekik is a segítségükre lehetünk a kartonhulladék kezelésében!

Szakértőnk tollából:

 

Bozsó László

Bozsó László

Budapest és Kelet-Magyarországi regionális vezető

László több, mint 10 éve a Malagrow Kft vezető szaktanácsadó és értékesítő kollégája, sok száz céges partnerünk hulladékkezelését segítette elő úgy, hogy nagyobb bevételeket érjenek el kisebb munkaerő és energia felhasználás mellett.

Elérhetőség