A hulladékkezelés egyik fontos kérdése az átvételi ár. Ezek alakulása nagyban függ a piaci, gazdasági környezettől, de meghatározza többek között a kezelés módja is. A Malagrow Kft. által forgalmazott gépekkel igyekszünk közreműködni a legjobban értékesíthető bálák elkészítésében, legyen szó általános vagy ipari bálákról.

Egy cég amikor dönt a hulladékkezelése módjáról, akkor tapasztalataink szerint nagy mértékben hagyatkozik mások véleményére is. Ez szerencsés esetben kedvező, szerencsétlenebb esetben negatív változást hozhat mind a költségekben, bevételben, logisztikában és – ami ma fő szempontnak számít – az emberi erőforrást tekintve is. Célunk, hogy megtaláljuk a helyes arányt a hulladék kibocsátó cég, az átvevő és az átvételi ár között, mert enélkül valamelyik a három közül hátrányt szenved.

Az árak szerencsére a 2008-as válság óta folyamatosan emelkednek és jelenleg az 1.04 karton papírgyári átvételi ára 40 Ft/kg körül alakul. Az átvételi árat egy kibocsátó cég számára az alábbi fő szempontok alakítják:

 • karton mennyisége,
 • minősége,
 • gyűjtés módja (laza, tömörített, bálázott),
 • szállítható mennyiség (ideális esetben 24t),
 • szállítási távolság.

Természetesen a papírgyári átvételi ár csak irányadó lehet. Ez teljes egészében nem lehet a hulladékkibocsátó bevétele, mivel az összes folyamatot nem tudja saját maga megoldani (begyűjtés, kezelés, hivatalos szállítás, szerződés a papírgyárral), de minél több folyamatot tud kezelni, annál nagyobb bevételre tehet szert. Ezt két egyszerű példával szemléltetném (kibocsátó: akinél a hulladék keletkezik; szolgáltató: aki a keletkezett hulladékok (veszélyes, kommunális, újrahasznosítható, RDF, stb) kezelésével és szállításával foglalkozik

1. eset:  nagyobb szerep a szolgáltatónak

Ebben az esetben valamennyi kezelési és szállítási folyamatot a szolgáltató végez, amit teljes egészében megfizettet a kibocsátóval. A folyamat általában a következő:

 1. laza konténeres gyűjtés (konténer bérleti díja kibocsátót terheli),
 2. konténer szállítása a szoláltató telephelyére (szállítási költség Ft/Km, teherautó amortizáció, sofőr bére, EKAER stb. díja mind a kibocsátót terheli)
 3. a szolgáltató telephelyén történő bálázás (bálázógép amortizáció, munkaerőköltség díja a kibocsátót terheli),
 4. bálák elszállítása a papírgyárba (díja a kibocsátót terheli)

2. eset:  nagyobb szerep a kibocsátónak

Ebben az esetben a kibocsátó saját maga végzi a hulladékok bálázását és tárolását. A folyamat a következő:

 1. keletkezett anyagok közvetlen bálázása (csak a bálázógép költsége terheli a kibocsátót)
 2. bálázott anyagok elszállíttatása a papírgyárba (költsége a kibocsátót terheli)

A két verzió között a szemmel látható különbség az, hogy a második esetben fele annyi folyamat szükséges a végső cél eléréséhez! Ráadásul a második esetben a két legköltségesebb folyamatot sikerült kiiktatni, ezzel is radikálisan növelve a bevételi lehetőséget.

Ha Önök az első verziót használják, akkor mindenképp érdemes szakértő kollégáink segítségét kérni!

Szakértőnk tollából:

Kis József

 

Kis József
kiemelt ügyfélkapcsolati menedzser
Telefon: 06-30/326-0034
Email: kis.jozsef@malagrow.hu