Oldal kiválasztása

BERGMANN Roto-Prés

BERGMANN Roto-Prés

Mi is pontosan a Roto-Prés?

A Roto-Prés technológia egy speciális tömörítési, zúzási eljárást takar. A tömörítés nem a hagyományos hulladék bálázó gépeknél ismert hidraulikus préselési technológiával történik, hanem egy törő, zúzó fej végzi el a tömörítés eljárást. A gépek működése alapvetően két fontos részből áll:

  • A törő, zúzó fej egy központi tengely körül, valamint a saját tengelye körül forog, ezáltal a zúzó fejen lévő különböző kialakítású kések, tüskék stb. folyamatos szabdalják, vágják, zúzzák a hulladékot, apró darabokra szaggatva azokat.
  • A fej saját súlyából adódóan (mely szintén le-fel irányban mozog) ezt a már aprított hulladékot nagy hatékonysággal tömöríti a gép típusától függően vagy zsákba, vagy közvetlenül egy konténerbe.

 

Ennek a technológiának köszönhetően akár 10:1-hez arányú tömörítettség is elérhető, mely vetekszik a bálázás hatékonyságával.

Mikor ajánljuk a Roto-Prés tömörítő berendezéseinket?

A Roto-Prés ereje a széleskörű felhasználhatóságban rejlik. A legtöbb hulladék nagy hatékonysággal kezelhető a gépekkel, így számos olyan hulladék esetén is szóba jöhet, ahol a bálázó gépek a működési elvükből kifolyólag nem a legjobb megoldások.

Ilyenek például azon hulladékok, melyek többnyire apró darabokból tevődnek össze, így pl. bálázáskor a bálából hullanak, ezáltal nagy koszt eredményeznek. Mivel itt műanyag zsákba, vagy közvetlenül konténerbe történik a tömörítés, így ilyen helyzet nem alakulhat ki. Nagyszerű eredményeket értünk el többek között orvosi bliszterek tömörítése területén, mely tipikusan a fenti problémára jó példa. Erről részletesebben az alábbi cikkünkben olvashat

PS1400 próbatömörítés cikk

 Szintén a zárt egységbe történő tömörítés előnye, hogy amennyiben a hulladék tartalmaz bármekkora arányban is folyadékot, szintén nehezen bálázható, hisz egyrészt kifolyik a gépből, másrészt rongálja annak felépítményét. Ez a zárt rendszerű tömörítés miatt szintén nem fordulhat elő. Ilyen pl. az étellel szennyezett hulladékok, kommunális hulladékok.

 Számos esetben fontos szempont, hogy a hulladékot alaktalanítani szükséges, mivel elvárás, hogy ne kerülhessen ki az semmilyen módon kereskedelmi forgalomba. A megfelelő fejet kiválasztva ez szintén nagy hatékonysággal megtörténik, mivel a zúzó fejen elhelyezkedő kések, tüskék szétroncsolják a mozgásuk során a hulladékot.

 Amennyiben egyes hulladékok tömörítése során por keletkezik (vagy a hulladék típusából kifolyólag, vagy esetleg a csomagolásban visszamarad anyag miatt), a munkakörnyezetet és az emberi egészséget is károsíthatja az, úgy erre is a Roto-Prés lehet a megoldás. A gép bővíthető egy víz befecskendező rendszerrel, mely automatikusan a tömörítés folyamán időszakosan vízpermetet juttat a hulladékra, így lekötve a port. Másik előnye ennek a befecskendező rendszernek, hogy számos hulladék esetén ez a megoldás nagyobb tömörítési hatékonyságot eredményezhet például karton, vagy kommunális hulladékok stb. esetén.

 Sok helyen, ahol veszélyes hulladékok keletkeznek, pl. kórházakban szintén kedvelt megoldás ez a technológia, mivel elsősorban konténerbe történő tömörítés esetén a környezetbe nem kerülhet ki a veszélyes hulladékból, illetve az esetleges kellemetlen szaghatások is nagymértékben redukálhatóak ezáltal, akár ózon generátor opcióval is.

 Bármilyen összetételű kommunális hulladék esetén használható a gép, nem kell attól tartani zsákos tömörítés esetén, hogy a folyadék, vagy ételmaradékok szennyezhetik a környezetet. Szárazabb összetételű hulladék esetén vízpermet bejuttatásával növelhető a tömörítési hatékonyság.

 A gépet több helyen alkalmazzák karton és fólia hulladékok kezelésére is. A gép automata üzemmódban működtethető, vagyis a hulladék folyamatos adagolását kell biztosítani csupán, a tömörítést pedig emberi segítség nélkül elvégzi. Mivel a hulladék tömörítése folyamatos, így csak a hulladék betöltéséhez, majd a kész tömörített zsák/konténer kivételéhez van szükség emberi munkaerőre.

 A gép akár már kész, automatizáltan működő ipari rendszerbe is beilleszthető. A kézzel történő betöltés mellett van lehetőség automatikus, felülről történő betöltésre is, így akár szállítószalaggal, akár egyéb automatikus betöltési móddal is adagolható a hulladék.

Milyen típusai vannak a Roto-Présnek?

A gépnek két fő típusa van:

„PS” jelzéssel ellátott gépek műanyag zsákokba (800 l, 1.000 l, 1.400 l) tömörítenek

 

„APS” jelzésű gépeink konténerekbe (600 l, 800 l, 1.100 l) képesek tömöríteni. Fontos megjegyezni, hogy a konténer hátracsukható egyenes fedelűnek, vagy fedél nélküli nyitottnak kell lenni.

A Roto-Prés típusairól az alábbi táblázat ad áttekintést.

A gépek felhasználási területe nem teljeskörű, mivel itt csupán kiemeltük egy-egy ágazathoz leginkább ajánlott géptípust. A gépek gyakorlatilag az összes iparágban, a legtöbb hulladék kezelésére ideális megoldást nyújthatnak. Minden esetben javasoljuk szakértő kollégáinkkal történő egyeztetést a lehető legjobb megoldás megtalálása érdekében.

Tömörítő, zúzó fej típusok

A gépek számos speciális kialakítású tömörítő fejjel rendelhetőek. A megfelelő fej kiválasztása kulcsfontosságú a megfelelő tömörítési hatékonyság elérése érdekében!

Ajánlatkérés. Kérje személyre szabott ajánlatunkat!

Típusvariációk

PS800 – 800 literes PE zsákba történő tömörítés

Tömöríthető anyagok: karton, papír, fólia, polisztirol, fahulladék, zöldség/gyümölcs ládák, üzemanyag kannák, könnyű hulladékok, fólia (alapvetően minden tömöríthető, ami belefér a konténerbe).
Kapacitás: 800 literes PE zsák
Bála méretek: 950 mm széles x 1000 mm mély x 900 mm magas
Felhasználási területek: kiskereskedelem, nagykereskedelem, ipari vállalatok (bárhol, ahol hulladék képződik)
Meghajtás: hidraulikus
Betöltési magasság: 1520 mm
Méretek: 1084 mm széles x 1630 mm mély x 2360 mm magas
Gép tömege: 740 kg
Zajterhelés: 76 dB
Elektromos csatlakozás: 400 V, 50 Hz, 2,2 kW

PS 1000-E – 1000 literes PE zsákba történő tömörítés

Tömöríthető anyagok: karton, papír, fólia, polisztirol, fahulladék, zöldség/gyümölcs ládák, üzemanyag kannák, könnyű hulladékok, fólia (alapvetően minden tömöríthető, ami belefér a konténerbe).
Kapacitás: 1000 literes PE zsák
Bála méretek: 1100 mm x 1000 mm magas
Felhasználási területek: kiskereskedelem, nagykereskedelem, ipari vállalatok (bárhol, ahol hulladék képződik)
Meghajtás: elektromos
Betöltési magasság: előlap 1890 mm, csúszda 1470 mm
Méretek: 1200 mm széles x 1670 mm mély x 2580 mm magas
Gép tömege: 930 kg
Zajterhelés: 59 dB
Elektromos csatlakozás: 400 V, 50 Hz

PS 1400-E – 1400 literes PE zsákba történő tömörítés

Tömöríthető anyagok: karton, papír, fólia, polisztirol, fahulladék, zöldség/gyümölcs ládák, üzemanyag kannák, könnyű hulladékok, fólia (alapvetően minden tömöríthető, ami belefér a konténerbe).
Kapacitás: 1400 literes PE zsák
Bála méretek: 1100 mm széles x 1200 mm mély x 1100 mm magas
Felhasználási területek: kiskereskedelem, nagykereskedelem, ipari vállalatok (bárhol, ahol hulladék képződik)
Meghajtás: elektromos Elektromos csatlakozás: 400 V, 50 Hz
Betöltési magasság: előlap 1890 mm, csúszda 1470 mm
Méretek: 1200 mm széles x 1710 mm mély x 2580 mm magas
Gép tömege: 940 kg
Zajterhelés: 59 dB

PS 8100 – aluminium hulladékok, karton és konzervdoboz tömörítésére

Tömöríthető anyagok: alumínium hulladékok, karton, konzerv doboz
Kapacitás: 1000 literes PE zsák
Bála méretek: 1100 mm x 1000 mm magas
Felhasználási területek: kiskereskedelem, nagykereskedelem, ipari vállalatok (bárhol, ahol hulladék képződik)
Meghajtás: hidraulikus
Betöltési magasság: előlap 1890 mm, csúszda 1470 mm
Méretek: 1210 mm széles x 1610 mm mély x 2800 mm magas
Gép tömege: 860 kg
Zajterhelés: 76 dB
Elektromos csatlakozás: 400 V, 50 Hz

APS 800/600 – 600 vagy 800 literes edénybe történő tömörítés

Tömöríthető anyagok: kommunális hulladék, háztartási hulladék, kórházi hulladék, ételhulladék, zöld hulladék, karton
Kapacitás: 800 literes vagy 600 literes edény
Felhasználási területek: kórházak, nyugdíjas otthonok, egészségügyi intézmények, éttermek, szállodák, kisboltok, élelmiszeripar
Meghajtás: hidraulikus
Betöltési magasság: csúszda 1520 mm
Méretek: 1150 mm széles x 1680 mm mély x 2360 mm magas
Gép tömege: 720 kg
Zajterhelés: 76 dB

APS 1100-E – 1000 vagy 1100 literes edénybe történő tömörítés

Tömöríthető anyagok: kommunális hulladék, háztartási hulladék, kórházi hulladék, ételhulladék, zöld hulladék, karton
Kapacitás: 1100 literes vagy 1000 literes edény
Felhasználási területek: kórházak, nyugdíjas otthonok, egészségügyi intézmények, éttermek, szállodák, kisboltok, élelmiszeripar
Meghajtás: elektromos
Betöltési magasság: előlap 1890 mm, csúszda opció 1470 mm
Méretek: 1450 mm széles x 1730 mm mély x 2580 mm magas
Gép tömege: 900 kg
Zajterhelés: 59 dB
Elektromos csatlakozás: 400 V, 50 Hz

Ajánlatkérés. Kérje személyre szabott ajánlatunkat!

Ingyenes géppróba?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

A próba tartalmazhatja a gép bérleti idejét, leszállítást, beüzemelését, oktatását, hogy Ön csak a préselés hatékonyságára és a hulladékprés eredményeire figyeljen.

Akár több bálázógép egyidejű próbája is lehetséges. Kollégáinkkal minden esetben egyeztessen a kihelyezés körülményeiről.

 

  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Kapcsolódó cikkeink

Leteszteltük a Strautmann BaleTainert!

Leteszteltük a Strautmann BaleTainert!

Telephelyünkön a Strautmann BaleTainer Stand Alone, azaz egyszintes betöltésű változatát teszteltük egy meglévő partnerünk kérésére. Az anyag nem mondhatni hétköznapinak, a vertikális bálázógépek közül is csak a legnagyobb teljesítményű gépeinkkel lenne kezelhető,...

Elérhetőségeink:
Kattints ide

E-mail:
hulladekpres@malagrow.hu

[et_social_follow icon_style=”slide” icon_shape=”rounded” icons_location=”top” col_number=”auto” outer_color=”dark” network_names=”true”]

Cím:
5000 Szolnok, Újszászi út 38.