Hulladékpiaci körkép

2020.05.07 | Hírek

Megkérdeztünk néhány hulladékkezelő partnerünket az aktuális karton és papír hulladék helyzetről Magyarországon. Milyen formán érintette a korona vírus a hulladék piacot, hol állunk ma és milyen várható változásokat vetíthetünk előre a közeljövőben? 

Ezekből szeretnénk néhányat megosztani az olvasóinkkal, hangsúlyozva, hogy a jövőről alkotott képek egyéni vélemények, melyek a komoly szaktudás és tapasztalat ellenére sincsenek kőbe vésve, a vélemények sok esetben eltérnek egymástól. Összességében azonban egy konkrét helyzetképet tárnak fel a mai aktuális piaci tényezőkről, valamint az egyéni vélemények ellenére hasonló rövidtávú jövőképet vázolnak fel előttünk.

Közép-Európa, így Magyarország egyik legnagyobb közvetlen papírgyári beszállító cége, mellyel a Malagrow Kft. is kiváló kapcsolatot ápol, a jelenlegi helyzet kialakulásának hátteréről adott némi áttekintést.

A jelenlegi helyzet közvetlen előzménye volt a  Olaszországban fejét felütő súlyos korona vírus megbetegedések és az azt követő intézkedések,  gyárleállások. A olasz piac lassulásával a környező országok, így Franciaország, és Németország igényét a papír iránt nem tudta kielégíteni, majd párosulva ezen országok iparának  fokozatos leállásával komoly papír hiány alakult ki a régióban. Nyilván ez a kisebb országok, így Magyarország piacát is húzta magával, természetesen nálunk is a gyárak leállásából adódó papírhiány tetőzte a helyzetet. A jelzett országokban, köztünk hazánkban is a papír papírgyári átvételi ára kb. 25 €/t értékkel emelkedett meg.
A folyamat hihetetlenül gyorsan, kb. 2 hét alatt zajlott le. Ebből kifolyólag a piaci átvételi árak is nagyjából duplázódtak, vagy akár közel háromszorozódtak kb. egy hónap alatt. Természetesen ez a tavaly már kialakult és idén év elején is meglévő nagyon alacsony árakhoz viszonyítva. A jövőbe előretekintve várhatóan az árak további emelkedése nem várható, partnerünk saját meglátása szerint nagyjából augusztus végéig állhat fenn a jelenlegi helyzet. Minden a piac újraindulásának a függvénye, amint elkezdenek a cégek ismét termelni, ezáltal hulladékot generálni, várhatóan ismét visszatér a piac a régi medrébe. Kiemelte, hogy jelenlegi helyzetben fokozottan a hulladék bálázását javasolják partnereiknek, hisz a szállítások optimalizálásával, azaz a szállító járművek kapacitásának maximális kihasználásával tudnak mind a hulladék termelő, mind a hulladék átvevő cégek profitálni.
Ezen felül külön említést érdemel a szállításnál a járművek kapacitásának valóban 100%-os kihasználása, hiszen egy kb. 30%-kal csökkentett szállítással (pl. 24 t/kamion helyett kb. 17 t/kamion, azaz 3 sor helyett 2 soros pakolás) jelen piaci árak mellett akár 3 Ft/kg árat is bukhatnak a termelő cégek.

Közép-magyarországi partnerünk is a papírárak hirtelen, drasztikus emelkedéséről számolt be. Konkrétan a német autóipar hirtelen leállása okozta papírhiányt nevezte meg, mint fő indok. A magyarországi papíráraknak igazodnia kellett a külföldi árakhoz, máskülönben a Magyarországon keletkező hulladék is külföldön kötne ki, miközben nálunk is jelentős hiány alakult ki az elmúlt időszakban az ipari cégek leállása nyomán. Az autóipar hanyatlásáról, visszaeséséről sok cikket, hírt lehetett már korábban is olvasni már a korona vírus megjelenése előtti időszakban is. A papírárak alakulása nagyban függ az autóipari gyártó, beszállító cégek termelésének fellendülésétől, ugyanakkor ez a jelenlegi helyzetből való kilábalás után sem egyértelmű, hogy milyen irányba fog változni. Emiatt véleményük szerint nem egyértelmű az papír átvételi árának alakulása, az visszaeshet a néhány hónappal korábbi szintre is, de akár megállhat a jelenlegi ár környékén is. Természetesen erre a kérdésre konkrét választ adni szinte lehetetlen, rengetek a tényező, melyek befolyásolhatják az árak alakulását a jövőben.

Jelentős, Nyugat-magyarországi hulladék átvevő telephelyhálózattal rendelkező partnerünk is megerősítette, hogy az árak gyorsan emelkedtek akár 20 Ft-ig is ipari bálákba bálázva. Azonban teljesen bizonytalan, hogy mennyi ideig marad a magasabb ár vagy merre mozdul el a karton ára.

Egyik jelentős kelet-magyarországi partnerünk szintén megerősítette számunkra, hogy a komoly papírhiány következtében rövid idő leforgása alatt komoly áremelkedés történt a papír átvételi árakban. Az év eleji 6-8 Ft-os átvételi árak 2 hét alatt közel megháromszorozódtak, mely ma 18-19 Ft környékén mozog. Várhatóan ez a növekedés a gyárak újraindulásával július magasságában,- ha piac is megfelelő ütemben éled újra – meg is fog állni. A nemzetközi hulladék helyzetben változás nem történt, Kína továbbra sem fogad hulladékot, vagyis várhatóan a későbbiekben a piac normalizálódásával ismételten túlkínálat fog jelentkezni Európában, így Magyarországon egyaránt.

Amennyiben bármilyen kérdése felmerül, vagy szeretne többet tudni a hulladék piaci helyzetről vagy arról, hogyan adja el hulladékát minél magasabb áron, kérem keresse kollégáinkat a weboldalon megtalálható számokon, email-ben vagy akár skype-on is. Segítünk teljes hulladékhelyzetének felmérésével és optimális megoldások kínálatával.

Kérdése van?! Segítünk! Keresse a Malagrow Kft. munkatársait bizalommal!

Bozsó László Budapest és Kelet-Magyarországi regionális vezető Email: bozso.laszlo@malagrow.hu
Telefon:

Bozsó László kollégánk bemutatkozó interjúját itt olvashatja

Makai Balázs Nyugat-Magyarországi regionális vezető
Email: makai.balazs@malagrow.hu
Telefon:

Makai Balázs kollégánk bemutatkozó interjúját itt olvashatja

Boris Laslo külkereskedelmi értékesítő (Szlovénia, Horvátország)
Email: boris.laslo@malagrow.hu
Telefon: