Hulladékkezelési szakértőink – Makai Balázs

Makai Balázs

Makai Balázs

Nyugat-Magyarországi regionális vezető

Makai Balázs Nyugat-Magyarországon segíti ügyfeleinket hulladékkezelési problémáik megoldásában. 7 éve erősíti cégünk értékesítői csapatát. Fiatalos lendületével, jó kommunikációs képességével sikerült jó kapcsolatot kialakítania meglévő partnereinkkel.

Gondolom, nem a Malagrow volt az első munkahelyed. Hol végezted az iskoláidat és milyen utat jártál be, míg megállapodtál hulladékkezelési szakértőként?

Nem a Malagrow volt az első munkahelyem, de az első olyan munkahely a pályafutásom során, ahol igazán jól érzem magam. A középiskolában mechatronikai műszerész szakon végeztem.  Gyerekkorom óta vonzódtam a gépekhez, legyen az autó, műszaki cikk, vagy munkagép, mint például a hulladékkezelő gépek, amikkel foglalkozunk. A középiskola után egy kicsit más irányba kezdtem el nézelődni, mert mindig is szerettem olvasni, beszélni és emberekkel foglalkozni. Így kerültem a Kodolányi János Főiskola (ma már egyetem) kommunikáció szakára, és visszakanyarodva a válaszom első feléhez, a Malagrow-nál mindkét szenvedélyemet kiélhetem, hiszen hulladékkezelő berendezésekkel foglalkozunk, amik a mechatronikához szorosan kapcsolódnak és értékesítőként viszonylag sokat kell beszélnem, kérdeznem és hallgatnom (mint egy újságírónak). A főiskolai évek alatt nagyon sokat tanultam Dr. Győrffy Miklós tanár úrtól, aki egyben a kommunikáció tanszék vezetője volt és mindig azt mondta, hogy a kommunikáció szakon tanultaknak az élet bármely területén nagy hasznát vehetjük. Mára már többször tapasztaltam, hogy igaza volt és én is sokat köszönhetek a tőle tanultaknak. Többek között egy általános világnézetet, ami sokat segít a Malagrow-nál végzett munkámban is. Ha röviden szeretném megfogalmazni úgy mondanám, hogy jól érzem magam a bőrömben és ehhez jelentősen hozzájárul a munkahelyem milyensége.
 
 

Mi motivált, hogy a hulladékkezelési szakmát válaszd?

Az előző kérdésre adott válaszomon kívül nagyon jól hangzana, ha azt tudnám mondani, hogy elkötelezett környezetvédő voltam és ezért akartam itt dolgozni, de ez nem lenne igaz. A környezetvédelemről és annak fontosságáról nagyon sokat tanultam Malatinszki Gergelytől, a Malagrow Kft hulladék üzletágának vezetőjétől, tulajdonosától és nem utolsó sorban kitalálójától.  Az, hogy értékesítőként szeretnék dolgozni, azt már korábban eldöntöttem. De azon felül, hogy értékesítőként dolgozhatok úgy érzem, hogy itt valóban értéket adunk az ügyfeleknek. És így amikor egy cégnek segítünk megoldásainkkal,  közvetve hozzájárulunk a környezetvédelem nagy egészéhez is.
 
 

Bemutatnád a céged? Miben áll a Malagrow hulladékkezelési üzletágának sikere?

A Malagrow Kft. hulladékkezelési üzletága már több mint 10 éve foglalkozik hulladékkezelő berendezésekkel, tanácsadással és környezetvédelemmel. A cég a Malatinszki család tulajdonában van Szolnokon. A családi vállalkozásként indult cég jelenleg több mint 30 embert foglakoztat. A cég legfontosabb tulajdonságai közé sorolnám a megbízhatóságot, szakértelmet és a családias környezetet. Munkavállalóként egy kicsit mindenki sajátjának érezheti a Malagrow-t.
 
 

Mi az, amiben ti jobbak vagytok, mint a konkurenseitek a hulladékkezelés területén? 

A Malagrow Kft. folyamatosan fejleszt és  a kollégák folyamatosan tanulnak azért, hogy az ügyfeleiknek hasznosak legyenek és megfelelő segítséget tudjanak adni szinte minden hulladékkezeléssel kapcsolatos kérdésben. Mindig megkeressük az optimális megoldást és csak akkor ajánlunk valamit, ha biztosak vagyunk a megfelelőségében. Szinte mindig személyesen vizsgáljuk meg a problémát és prémium kategoriájú megoldásokat kínálunk elfogadható és reális áron.
 
 

Hogyan értékelnéd a piaci jelenléteteket?

A cég folyamatosan fejlődik és eddig minden évben sikerült meghaladnunk az előző év sikereit. Ezek a sikerek természetesen nem csak anyagi értelemben értendők. Folyamatosan fejlesztjük a tudásunkat a raktárat, a szervízhátteret, az általunk forgalmazott gépek pedig egyre többféle problémára adnak megoldást. A piaci jelenléthez mindezek együttesen járulnak hozzá.
 

Vannak esetleg “felkapott” hulladéktömörítők, hulladékbálázók, hulladékprések?

Egyre többen szeretnének személyre szabott megoldást amiben mi nagyon jók vagyunk. Büszkén mondhatom, hogy az egyik slágertermék a Malagrow által forgalmazott Strautmann gépek közül az Autoload Baler. Ez a gép a Strautmann bálázók egy különleges fajtája, ami félautomata megoldást és egy speciális gyűjtőrendszert ötvöz. Speciális gépek területén szinte minden évben kínálunk valami újat. Többek között kiemelném a speciális darálókat. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a partnereink minden hulladékezeléssel kapcsolatos problémájára tudjunk megoldást kínálni. Nagyon ritka, amikor valakinek csak egyetlen hulladékkal van problémája.
 
 

Mi a legnagyobb gond szerinted ma a hulladékgazdálkodásban?

Talán a szakértelem hiánya. Illetve az, hogy a folyamatosan változó hulladékpiacot nehéz követni. Jelenleg pl. a papír és a fólia ára  nagyon alacsonyan van. A hulladék “termelője”, “tulajdonosa” ezt akkor tudná jól lereagálni, ha szakszerűen kezelné a hulladékát, így anyagailag is jobban járna és a környezet hulladékterhelése is jelentősen csökkenne. Természetesen mi szívesen adunk tanácsot az optimalizáláshoz.
  
 

Mennyire fogékonyak a cégek a tanácsokra? Miért érdemes tanácsot kérni, mielőtt hulladékprést vásárol?

Általában megfogadják a tanácsainkat és örülnek a tőlünk kapott segítségnek. Mi nem feltétlenül csak eladni akarunk, hanem valóban segíteni és megfelelő segítséget nyújtani. Természetesen ez a hozzáállás hozza a megfelelő eladási számokat is. Mint már említettem, mi mindig személyesen megvizsgálunk minden esetet, hogy személyre szabott tanácsot adhassunk és tényleg tudjunk segíteni. Egy egyszerűnek tűnő, ám rosszul megválasztott bálázó sok bosszússágot okozhat tulajdonosának. Ráadásul nem is lehet elérni vele a kívánt eredményt.
 
 

Milyen újításokra lehet számítani a Malagrow hulladékprés üzletágában?

Minden évben igykeszünk újdonságokkal szolgálni vevőinknek. Jelentősen nőtt az igény a speciális gépekre, így folyamatosan bővítjük termékpalettánkat, például professzionális darálókkal és egyéb hulladékok kezeléséhez szükséges berendezésekkel.  Érdemes figyelni a honlapunkat és feliratkozni a facebook és youtube csatornánkra is,mert rengeteg hasznos tanáccsal és érdekes tartalommal jelentkezünk.
 
 

A hulladékkezelés mellett a Malagrow Kft. másik nagy üzletága a mezőgazdasági üzletág. Mit lehet erről tudni?

Kezdetekben a kertészeti kultúrákkal foglalkozó termelők jelentették a Malagrow Kft. fő célcsoportját, elsősorban számukra kínált a vállalat háttéripari és tápanyag-utánpótlási megoldásokat és a termesztés biztonságát fokozó készítményeket. Mára ez a kör kibővült és gyakorlatilag a növénytermesztés minden ágazata számára széles termékportfólióval rendelkezik a vállalat, a kertészeti termesztés területén pedig megerősítette piacvezető szerepét. Idén elindítottuk a közös MKP programunkat is amely az általunk forgalmazott, használt biostimulátoros flakonok visszagyűjtését oldja meg, így is elősegítve a környezetünk megóvását!
 
 

Mit jelent számodra, hogy környezettudatos?

A tudatos felelősségvállalást a környezettel kapcsolatban! Mindenki figyeljen a közvetlen környezetében, hogy a legkisebb terhelést okozza a természetnek. Sok kicsi sokra megy!
 

Vannak megvalósításra váró terveid?  Mik a terveid a jövőre nézve?

A tervem egyszerű: folyamatos fejlődés hulladékkezelési szakértőként. Egyszerű tervnek tűnik, de ezzel szeretnék hozzátenni a környezetvédelem nagy egészéhez! Mivel rengeteg céggel vagyunk kapcsolatban és a jövőben még leszünk is, úgy gondolom kötelességünk tenni a jövőnkért!