Hulladékkezelési szakértőink – Bozsó László

Bozsó László

Bozsó László

Budapest és Kelet-Magyarországi regionális vezető

Bozsó László Budapesten és Kelet-Magyarországon segíti ügyfeleinket hulladékkezelési problémáik megoldásában. Fiatalos lendületével, jó kommunikációs képességével sikerült jó kapcsolatot kialakítania meglévő partnereinkkel.

Gondolom, nem a Malagrow volt az első munkahelyed. Hol végezted az iskoláidat és milyen utat jártál be, míg megállapodtál?

Már a főiskolán – mely ma már Eszterházy Károly Egyetem – kapcsolatba kerültem a környezetgazdálkodás fontos kérdéseivel, Dr. Szlávik János tanár úr igen érdekes és figyelemfelkeltő előadásai során, a gazdálkodási szakon. A közgazdász képzés szárazabb pénzügyi és számviteli tárgyai nem igazán álltak közel hozzám, így inkább a kereskedelem és marketing terület vonzott. Idegenforgalmi szakirányon végeztem, mely a cégnél a szállodaipari és vendéglátási szegmens hulladékkezelési problémáinak felmérésénél igen nagy segítséget nyújtott, ugyanis szállodaigazgatókkal, műszaki és gazdasági vezetőkkel könnyebb volt megtalálni a közös hangot. Korábbi munkahelyeimen sok esetben tapasztaltam, hogy a nem megfelelő hulladékkezelés, és hulladéklogiszitka milyen kellemetlen következményekkel járhat, mind anyagi, mind egyéb értelemben. Immár 15 éve dolgozok kereskedelemben, mely időszak alatt volt szerencsém a marketingbe és logisztikába belekóstolni. Ez utóbbi ismeretek szintén komoly segítséget nyújtanak a hulladékkezelési tanácsadás folyamata során. A Malagrow Kft.-nél 9 éve dolgozom, eleinte egyes szakmai területek hulladékkezelési problémáinak megoldásaival foglalkoztam, azonban 4 éve a kelet-magyarországi, és budapesti forgalom felelőse vagyok.

 

Mi motivált, hogy e szakmát válaszd?

Mint mondtam a kereskedelem és marketing igen közel áll hozzám, emellett szeretem az olyan jellegű kihívásokat, amikor emberek, partnerek elmondják felmerülő problémáikat, és e problémákra közös egyeztetések során, együtt találunk egy hosszú távon is életképes és praktikus megoldást. A felelős hulladékkezelés a környezetvédelem egy igen fontos része, így olyan munkával melyet szívesen végzek, nem csupán partnereink javát szolgálhatjuk, hanem az egész környezetünk, Földünk jövőjére is pozitív hatást gyakorolhatunk, még ha csak kis részben is.

 

Bemutatnád a Malagrow Waste Solutions üzletágát?

Tevékenységünk az adott problémák feltérképezésétől, a jelenlegi hulladékkezelési helyzet és hulladéklogisztika felmérésétől, a folyamatok optimalizációján keresztül vezet a megoldási alternatívákhoz, ugyanis a legtöbb esetben több megoldás is adott.
Őszinte leszek, személy szerint a jelenlegi munkámban nem kedvelem az értékesítő megnevezést, nem büszkeségből, hanem annál egyszerű indoknál fogva , hogy ez nem teljesen fedi a munkámat. Ugyanis mi a kollégáimmal a probléma feltárásától annak megoldásáig sok “eszközt” használunk, melyek közül természetesen az egyik legfontosabbak a hulladékkezeléssel kapcsolatos gépek, melyet elsősorban német kizárólagos partnerünktől a Strautmann Umwelltechnik GmbH-tól szerzünk be. Emellett több megbízható partnerrel is (MacFab, Bergmann, ABBA, CK, BLIK) rendelkezünk, így tudjuk a Malagrow Waste Solution ágazat szolgáltatási körét a lehető legszélesebbre terjeszteni. Tehát a hulladékprések, bálázógépek, brikettálók, speciális berendezések értékesítése a megoldások részét képezik, de a projektek esetében ez már jellemzően az út vége. Személyes meggyőződésem, hogy az adott partnernek nem pusztán a legjobb, hanem a hosszú távon legjobb megoldást kell kínálnunk, referenciát építünk elérve ezzel, hogy elégedett ügyfeleink köre folyamatosan bővüljön. Tapasztalataim szerint a partner már félig megoldottnak érzi a problémáját, ha látja, hogy foglalkozunk vele, ezt én folyamatos kapcsolattartással, több megoldási mód felvázolásával próbálom elérni. Ez nem jelenti azt, hogy 1-2 héten belül minden megoldódik, számos esetben aktualizálok 1-2 éves árajánlatokat, ugyanis addig amíg partnerünk nem érzi égetően fontosnak a probléma megoldását, addig az ugye nem is probléma……..Pedig sajnos bizony az, a jellemzően jó pár hónapos, vagy akár egy éves gondolkodás alatt jellemzően több százezer, vagy millió forint kárba vész. Nekem személy szerint kifejezetten tetszik a széles termékkör mellyel rendelkezünk, ugyanis ez teszi lehetővé, hogy pár fős kisvállalkozástól egészen a nagy cégóriásokig mindenkinek tudunk megoldást javasolni.

 

Mi az, amiben ti jobbak vagytok, mint a konkurenseitek?

Talán sok esetben elcsépeltnek hat, amikor valaki egy sportesemény kapcsán azt nyilatkozza, hogy a saját erősségeinkre koncentrálunk, mivel korábban kosárlabdáztam, véleményem szerint is ez a jó út. Vannak erősségeink, melyek közül a legfontosabbak egyike, hogy az árajánlatkérésekre, megkeresésekre 24 órán belül érdemben reagálunk. Nem állítunk fel olyan rangsorokat, melyek következtében bármely potenciális partnerünk az érezné, hogy problémája nem fontos. Személyes találkozó útján a lehető leggyorsabban felmérjük problémákat, és több választási lehetőséget felkínálva ajánlunk megoldást. Tapasztalataim szerint nem szabad abba a hibába esni, hogy egy adott megoldást próbálunk sulykolni minden áron, ezzel ugyanis könnyen elveszíthetjük partnerünk bizalmát. Számos esetben vannak már kialakult elképzelések partnerünk részéről, melyeket a lehetőségekhez mérten a lehető legjobban figyelembe veszek. Nem elhanyagolható természetesen, hogy árajánlatainkban megbízható felső- és prémiumkategóriás gépek szerepelnek, melyekhez a korrekt garanciális feltételek mellett megbízható képzett szervizhátteret biztosítunk. Mindemellett a sikeres munkavégzés egyik legfőbb tényezője a szakmailag képzett jó csapat, mely a Malagrow Kft.-nél a legjobb, mellyel valaha találkoztam. Minden fontos szakmai dolgot megbeszélünk a piac újdonságait és új információkat megosztjuk egymással, kölcsönösen támogatjuk egymást, igazi csapatmunkát végzünk. Folyamatos termék és szolgáltatásfejlesztéssel igazodunk a piaci elvárásokhoz, szakmai képzéseken veszünk részt.
A tanácsadásra legalább akkora hangsúlyt fektetünk, mint a gépek értékesítésével kapcsolatos ügymenetre, ugyanis számos példa bizonyítja, hogy a megfelelő problémafelmérés és megoldási javaslat előterjesztése ébreszt igazán bizalmat a partnerünkben. Erre tökéletes példa a kiskunfélegyházi Dél-100 Kft. esete. Évek óta problémát okozott náluk a karton és fólia hulladékok kezelése, de a standard megoldások nem voltak megfelelően integrálhatók a dolgozók napi munkájába. Teljes helyszíni hulladéklogisztikai felmérést követően számos tényező bizonyította, hogy egy speciálisabb – jellemzően magasabb ár fekvésű – megoldásra van szükség, viszont a megoldási lehetőségek többszöri átbeszélését követően kialakult egy bizalom cégünk felé, melynek köszönhetően a gép vételára teljesen más megvilágításba került.

 

Érdekes év volt a mostani, a termékeladásban ez hogyan mutatkozott? Vannak esetleg “felkapott” gépek?

Inkább jellemző megoldásoknak mondanám, de természetesen szegmensenként megvannak a jellemzően “sláger” gépek. A vendéglátás, szállodaipar, intézmények, kórházak, BV Intézetek jellemzően MT240, RC1100 és BagPress kommunális hulladékpréseink nagy fogyasztói, ami nem is meglepő, hiszen sok személy egy helyen sok vegyes hulladékot is jelent. Kisebb boltok és nagykerek esetében az egy és kétkamrás BalePress és MK700 kisbálázók a legjellemzőbbek, viszont megfigyelhető, hogy egyre több cég és vállalkozás gondolkodik a bálázásban, sokszor hulladékmennyiségtől függetlenül, a rendezettség érdekében, míg közepes hulladékmennyiségekkel rendelkező partnereink az eddig megszokott hagyományos egykamrás BalePress 28-53 nagybálázógépek helyett előszeretettel keresik speciális innovatív automata és félautomata megoldásainkat mint a Strautmann BaleTainer és AutoLoadBaler, de bátran megemlíthetjük itt a kiváló minőségű CK félautomata horizontális bálázógépeket is.

 

Mi a legnagyobb gond szerinted ma a hulladékgazdálkodásban?

Sajnos sok esetben nem ismerjük fel időben a problémát, és a helyi rossz berögződések évről évre egyre rosszabb helyzetet eredményeznek. Számos cég továbbra is rövid távon gondolkodik, 1-1 évre kiszervezik a hulladékkezelést új és új tendereket kiírva, ezzel szinte más kezébe adják értékes hulladékaikat, sokszor feleslegesen. Tanácsunkat pedig számos alkalommal akkor kérik, mikor már tarthatatlan a helyzet, és ennek okán erre ügyvezetői utasítást kapnak. A szelektív gyűjtés hiánya továbbra is igen nagy probléma, ennek egyenes következményeként pedig a lerakóba kerülő óriási mennyiségű újrahasznosítható, de így természetesen nem újrahasznosított anyag.
Ez az esetek jelentős részében nem csak környezetvédelmi szempontból helytelen, hanem egyszerűen pénzkidobás is. Szerencsére kezd előre törni a hulladékkezelésben is a gazdaságossági tényező. Évről évre egyre több partnerünk a hulladékkezelés jobb ellenőrizhetősége és a hulladékok közvetlen értékesíthetősége miatt dönt a gyökeres változások mellett. Ez jellemzően a hulladéklogisztika átszervezését és a hulladékkezelés módjának megváltoztatását is jelenti, legyen szó bálázásról, darálásról, brikettálásról. Tapasztalataink szerint ha egy cég önálló kézbe veszi a saját hulladékának kezelését, elszállíttatását és értékesítését, akkor hosszú távon megoldotta ezt a sokszor igen égető kérdést. Itt ismét meg kell említenem a Dél-100 Kft. mintaszerű hozzáállását, mind vezetői, mind munkavállalói szinten.
Sok egyéb probléma felmerül természetesen, de az előbbihez mérten elhanyagolhatók, ugyanis azzal folyamatosan szennyezzük környezetünket. Gazdasági ágazatonként megvannak a jellemző problémák legyen szó vendéglátásban a kommunális hulladékok, szennyezett csomagolóanyagok és ételmaradékok problémájáról, vagy éppen raktárlogisztika esetén a rosszul szelektált, nem helytakarékosan gyűjtött, sok értékes helyt elfoglaló hulladékokról. A hely napjainkban nagyon fontos, igazi értéket képvisel, aki helyet nyer, mindent nyer….

 

Mennyire fogékonyak a cégek a tanácsokra? Miért érdemes tanácsot kérni, mielőtt hulladékkezelőgépet vásárol?

Jellemzően fogékonyak, főképp azok, akik már maguktól kérnek tanácsot, vagy sok esetben már meglévő referenciánktól kapja meg elérhetőségünket, még mindig ez az egyik legjobb reklám, mert eleve bizalommal jönnek. Ezért is fontos kiemelni, hogy mi nem pusztán gépeket adunk el, hanem a problémák megoldására fókuszálunk. Ez sok esetben érdekes szituációkat eredményez, ugyanis sokszor előfordul, hogy egy helyszíni bejárás alkalmával olyan problémákra derül fény, amely sokkal nagyobb, mint az eredeti vélt megoldandó kérdés. Jellemzően kényes témákat is érint a hulladékkezelés optimalizálása, hiszen a raktárban képződő 100g-os fóliacsomó elvitele az 500m-re lévő konténerhez – 2 elszívott cigaretta közben – sajnos nem a leghatékonyabb módja a gyűjtésnek.
A raktárban hegyekben álló vegyes karton és fólia utólagos szétszelektálása és bálázása feleslegesen sok munkaidőt vesz igénybe. A bálázógép csak a kollégák hathatós együttműködésével tud dolgozni, a puszta jelenléte nem oldja meg a problémát.
Szerencsére egyre ritkábban halljuk az „ingyen elviszik, jó ez így” és „hiába mondom nekik nem gyűjtik szelektíven” mondatokat.
Megfelelő ösztönzéssel, a megfelelő gép és gyűjtőrendszer kiválasztásával a fenti retrográd hozzáállást bizonyító mondatok lassan eltűnnek, hiszen, ha valaki látja, hogy a saját hulladékáért ő maga kap pénzt, és a személyzet egy KNAPZAK rendszerrel igen könnyen rávehető a szelektív gyűjtésre, akkor minden lényegi kérdésre megkaptuk a választ.

 

Milyen újításokra lehet számítani a Malagrow hulladékprés üzletágában?

Az újítások folyamatosak, mi is tanulunk partnereinktől, és új igényekre mindig jönnek új megoldások. Természetesen a gépek kialakítását, működtethetőségét a jellemzően felmerülő igényekhez igazítja partnerünk. Új eddig szokatlan hulladékkezelési igények jellemzően felmerülnek, ez az esetek egy részében speciális gépeket igényel, de sok esetben egy kis helyi hulladéklogisztikai átszervezéssel sztenderd gépekkel is tökéletesen megoldható.
Úgy is mondhatnám, hogy megfelelő hulladéklogisztikai átszervezéssel jobban össze lehet hangolni mind a standard, mind a speciális kezelési technológiákat.

 

Mire számítasz 2019-ben? Várhatóak e változások a piacon?

Természetesen várhatóak változások, mint minden éveben idén is. Elsősorban a weboldal egyre növekvő látogatottságából fakadó pozitív eredményeket várom, megkeresések és árajánlatkérések formájában. A hulladékkezelésben a munkaerőhatékonyság tényezőjének további erősödését várom, melynek következtében még jobban előtérbe kerülhetnek speciális ALB, BaleTainer, LiquiDrainer gépeink. Ennek következtében a referenciáink is egyre bővülhetnek, így mind szélesebb körben leszünk ismertek. A kis- és középvállalkozások körében pedig reményeim szerint kis-és közepes kapacitású standard bálázógépeink lesznek egyre népszerűbbek Budapesten és a keleti országrészben is. Tovább személy szerint bízom benne, hogy egyre nagyobb méreteket ölt a környezettudatosság.

 

Mit jelent számodra, hogy környezettudatos?

A környezettudatos egy nagyon szép szó, de sajnos nem jellemző a magyar emberekre, pl. dícséretes ha valaki a szelektív gyűjtőedényeket rendeltetésszerűen használja, viszont nem sokat ér, ha közben a használt sütőolajat a mosogatóba, vagy WC-be önti. Akkor vagyunk környezettudatosak, ha tudatában vagyunk annak, hogy egyes tevékenységeink milyen hatást gyakorolnak a környezetünkre, és ennek évtizedek múltán milyen hatása lesz a Földre. A saját hulladékáért mindenki maga a felelős.
A környezettudatosság a hazai cégek hulladékkezelésben igazi áttörést hozhat, ugyanis a hulladékkezelés többé nem mint probléma lenne jelen, hanem egy előre lépési lehetőség, vagy egy új kihívás a cég életében.

 

A hulladékkezelés mellett a Malagrow Kft. Másik nagy üzletága a Malagrow Agro Solutions.
Mit lehet erről tudni?

A Malagrow Kft és így mindkét üzletág közös célja, hogy úttörő szerepet vállaljon az  innovatív, korszerű technológiák meghonosításában, és bizonyítottan komoly hatékonyságnövelést kínáljon partnereinek. A Malagrow Agro Solutions üzletág legjelentősebb üzleti partnere a biostimulátorok és növényi tápanyagutánpótlás területén világelső olasz Valagro, mely folyamatosan jelentős szakmai, emberi és anyagi erőforrásokat összpontosít évről-évre kutató-fejlesztő tevékenységére. A 2 üzletág közös projektje a Malagrow Környezetvédelmi Program (MKP) , mely az eladott biostimulátorok flakonjainak országos visszagyűjtését valósította meg már 2018-tól egy kedvezményrendszerrel is motiválva a nagyobb környezettudatosságot a mezőgazdaságban.

 

Köszönöm a beszélgetést!