Hulladékkezelés a vendéglátásban 2. rész

2019.11.13 | gyorséttermi hulladék, Hírek, vendéglátás, szállodaipar, éttermek

Hulladékkezelés a vendéglátásban 2. rész

Bevásárlóközpontok food court részein rendszeresen óriási probléma a hulladéklogisztika, pontosabban a hulladék szállítása az éttermektől a bevásárlóközpont központi hulladéktárolójába. Ezen nem ritka esetekben kis helyigényű BagPress zsákos présünk szintén tökéletes megoldás, hiszen a zsákba tömörített hulladék szinte semmi helyet nem foglal, és egy erre a célra rendszeresített kiskocsival könnyen szállítható a hulladékudvarba.
E módszerrel egy egész food court szint hulladékkezelése könnyedén megoldható.
A vendéglátásban talán a legnagyobb mennyiségű hulladék a szállodaiparban keletkezik. A szokványos már említett hulladéktípusok mindegyike megtalálható a kis-közepes és nagy méretű hotelekben panziókban.

Nagy befogadóképességű szállodák esetében néhány esetben olyan hulladékmennyiségekkel számolhatunk, amely már nagyobb kapacitású hulladékprést igényel. Ilyen esetekben jelent tökéletes megoldást az 1100 literes edényekhez szintén használható speciális kombinált zúzó és tömörítő technológiájú Bergmann RotoPress gépünk, mely igen nagy hatékonysággal automatán üzemeltethető, így minimális munkaerőigénnyel 4:1 arányú préselési aránnyal dolgozhatunk. További nagy előnye Bergmann RotoPress gépünknek, hogy igény esetén szemből és felölről is tölthető, mely igen praktikus ha teherrámpánál helyezzük el a gépet.
Speciális esetekben és szintén nagy hulladékmennyiségeknél megoldást jelenthetnek MBT 5-és 10m3-es préskonténereink, melyek szintén minimális munkaerőt igényelnek és igen hatékonyak. A speciális felépítésű  – présfej és konténer egybeépítve – berendezés a nagyobb nedvességtartalmú hulladékok már korábban említett kellemetlen mellékhatásait elkerülendő, belső folyadékzáró szigeteléssel is rendelhető, a konténer ürítése pedig a szabványos hulladékszállító teherautókkal megoldható.
Az előírt szelektív gyűjtés komoly mennyiségű papír, műanyag, üveghulladék képződéséhez is vezet, így a kommunális hulladékprések mellett egyre népszerűbbek a mellettük kedvezményesen bérelhető kisbálázógépeink is.
Cégünk a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége társult tagjaként rendszeresen részt vesz az egyesület tavaszi régióülésein, valamint az éves közgyűlésen, melyeken rendszeres és visszatérő téma a megfelelő hulladékkezelés. A rendszeres ÁNTSZ ellenőrzéseket követő értékeléseknél komolyan számításba veszik a megfelelő gépekkel történő praktikus hulladékkezelést. Az ennek köszönhető „kisebb ökológiai lábnyom” a szállodák és cégek minőségi besorolásánál a 2020. évtől igen komoly tényezőként szerepel.


A bálázás lehetősége az esetben is adott ha nem áll rendelkezésre zárt hely a gépek elhelyezésére, ugyanis egy féltető vagy fesztiválok campingek esetében sátor alatt is elhelyezhető és kényelmesen működtethető bármely bálázó-és hulladékprésgépünk.
Sok esetben érdemes már a konyhában elkezdeni a hulladékok szelektív gyűjtését, ezért alakítottuk ki KNAPZAK rendszereinket úgy hogy nem igényelnek nagy helyet. Beépíthető BROAN konyhai hulladékprésünkkel a tömörítés már a konyhapult alatt elkezdődhet.
A szelektív gyűjtés további tökéletesítése érdekében cégünk kínálatában immár elérhető a PETMAN és CANMAN gyűjtőeszköz, mely tökéletes és látványos megoldás a vendégtérben elhelyezve a pet palack és alumínium italosdoboz gyűjtésére.
Azonban e praktikus gyűjtőeszközök szintén megoldást jelenthetnek a szállodák folyosóin és éttermeiben, szórakozóhelyek udvarán, mozik előterében, campingek és fesztiválok területén összegyűjtött PET és aludoboz hulladékok kulturált tárolásában. 
A CANman és PETman plakátja kérésre külön design-al is rendelhető a megrendelő elképzeléseinek megfelelően.

Az ételhulladék kezelésének törvényi szabályozás az elmúlt időszakban igen sokat szigorodott. Ennek megfelelően közel sem mindegy, hogy ez mennyire optimálisan történik.,
a szárazabb ételhulladékot (növényi és állati ételmaradék) a helyszínen speciális kézi vagy gépi komposztálóban is hasznosíthatjuk.
Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a vendéglátás bármely szegmensében a költségcsökkentés és kulturált hulladékkezelés ténye mellett talán a legfontosabb, hogy a bálázással és hulladéktömörítéssel értékes helyet nyerhetünk, mely napjainkban sok esetben a pénznél is többet ér.

Bozsó László

Bozsó László

Budapest és Kelet-Magyarországi regionális vezető

László több, mint 10 éve a Malagrow Kft vezető szaktanácsadó és értékesítő kollégája, sok száz céges partnerünk hulladékkezelését segítette elő úgy, hogy nagyobb bevételeket érjenek el kisebb munkaerő és energia felhasználás mellett.

Elérhetőség

Géplista – amit a vendéglátóipari szektornak ajánlunk.