Hulladékkezelés a vendéglátásban 1. rész

2019.11.13 | gyorséttermi hulladék, Hírek, vendéglátás, szállodaipar, éttermek

Hulladékkezelés a vendéglátásban

A hulladékok széles palettájával találkozhatunk a vendéglátásban, legyen szó étteremről, szállodáról, campingről, cukrászdáról, strandfürdőről, bevásárlóközpont food court részéről, vagy éppen szórakozóhelyről jellemzően a vegyes kommunális hulladék okozza a legnagyobb problémát.
A folyamatosan növekvő elszállítási költségek mellett további kellemetlenséget okoz a megpúpozott konténerek elhanyagoltságot sugalló látványa, nem is beszélve a szaghatásokról, különösen nyári hőségben. A vendéglátóhelyek eltérő típusai azonban eltérő összetételű vegyes hulladékot is jelentenek, ugyanis a konyhával rendelkező szállodák, éttermek, szórakozóhelyek kommunális hulladékának jelentős részét képezik az élelmiszer nyersanyagok nem felhasználható részei. Ez utóbbi anyagok rendszerint nagyobb nedvességtartalmat is jelentenek, újabb kellemetlenséget okozva ezzel a hulladékkezelésben.
A drága pénzért elszállított vegyes hulladékok térfogata rendkívül egyszerűen csökkenthető szelektív gyűjtéssel, mivel az újrahasznosítható hulladékok (papír, fólia, PET, konzervdoboz, tetra pack) jellemzően kis tömegűek, viszont annál nagyobb térfogatúak.


Sajnos még mindig sok helyen jellemző, hogy ezek a hulladékok is kommunális hulladékként kerülnek elszállításra, holott campingek esetében a szelektív gyűjtés nem ütközik helykorlátokba, kisebb hellyel rendelkező partnereink esetében pedig könnyebb ellenőrzés alatt tartani a hulladékgyűjtés módjait.

KNAPZAK gyűjtőrendszerünk segítségével akár 3-4 típusú tiszta újrahasznosítható hulladék gyűjtése megoldható, és az így gyűjtött anyagok homogén bálákba tömörítése egy BalePress 3 kisbálázógéppel könnyedén elvégezhető  Ennek köszönhetően nem pusztán lecsökkentjük a hulladék térfogatát, hanem az újrahasznosítható hulladékainkért pénzt is kaphatunk.


Az így készített 20-30 kg tömegű bálák könnyen mozgathatóak, tárolásuk nem okoz problémát, egy sarokban egymásra halmozva tárolhatóak.
Szórakozóhelyek, és bárral rendelkező szállodák éttermek esetében folyamatos és makacs problémát jelentenek az
üveghulladékok, melyek amellett hogy sok helyet foglalnak, nem igazán tartoznak a hulladékelszállító szolgáltatók kedvencei közé. A térfogatban történő lecsökkentés az üveghulladékok esetében is működő megoldás. Ez esetben nem hagyományos préselő technológiával, hanem az üvegek szilánkosra törésével oldhatjuk meg a problémát többek között GC240 üvegtörő berendezésünk segítségével. A megtört üveg normál 240 literes kukákban tárolható amíg az elszállítás megtörténik.

A fennmaradó kommunális hulladék – szennyezett csomagolóanyagok, konyhai nyersanyag hulladékok, egyéb vegyes hulladékok – térfogata tovább csökkenthető a rendelkezésre álló hulladékgyűjtő edényzet függvényében. A legjellemzőbb gyűjtőedény a vendéglátásban a 240 és 1100 literes konténer, melyek esetében MT240 és RC1100 hulladékpréseinkkel közvetlenül a tárolóedénybe tömöríthetjük a hulladékot, mintegy 66-70%-os térfogatcsökkenést elérve ezzel.


Gépeink praktikus kialakításának köszönhetően azok kezelése igen egyszerű, és emellett a konténerek épségére és a hulladék könnyű kiüríthetőségére is külön figyelmet fordítanak gyártó partnereink.

Amennyiben nagyobb nedvességtartalommal rendelkező hulladékról van szó, és a szaghatásokat is teljes mértékben ki akarjuk küszöbölni, az esetben BagPress zsákos hulladékprésünk a legjobb megoldás, egy zsákon belül 8:1 arányú préselési hatékonysága igen komoly költségcsökkentést biztosít, és elmondhatjuk hogy hulladékainkat a maximális higiénia mellett kezeltük.


Nagyon fontos, hogy saját hulladékainkat felelősséggel és maximális odafigyeléssel kezeljük, ugyanis közvetlen környezetünket védjük ezzel, az olcsó és törvényellenes illegális lerakókba való szállítástól pedig tartózkodjunk!

Rendkívül sok vendéglátóhelyen – különös tekintettel rendezvényhajókon – a gépek elhelyezésére alkalmas helyiségek belmagassága is igen kicsi, így egy átlagos bálázógép vagy hulladékprés nem is férne be, e probléma sem merülhet fel gépeink esetében, ugyanis BagPRess zsákos présünk és alacsonyított kivitelű bálázógépeink (BalePress 3, BalePress 4C) is mindössze 200 cm belmagasságot igényelnek

Bozsó László

Bozsó László

Budapest és Kelet-Magyarországi regionális vezető

László több, mint 10 éve a Malagrow Kft vezető szaktanácsadó és értékesítő kollégája, sok száz céges partnerünk hulladékkezelését segítette elő úgy, hogy nagyobb bevételeket érjenek el kisebb munkaerő és energia felhasználás mellett.

Elérhetőség

Géplista – amit a vendéglátóipari szektornak ajánlunk.