Hulladék Bomba az alagsorban – HATÁSTALANÍTVA

2020.01.13 | Esettanulmányok, Hírek, kereskedelem, bevásárlóközpontok, kommunális hulladék

Képzeljük magunkat Magyarország egyik legnagyobb bevásárló központjába. Milyen típusú hulladékok keletkezenek itt és vajon hogyan lehet megoldani ezeknek a kezelését?

Cégünk, a Malagrow Kft. a több, mint 15 éves szakmai tapasztalatával ilyen, és hasonló kérdésekkel, megoldandó feladatokkal szembesül nap mint nap.

Jelen esetben pontosan az első mondatban felvázolt helyzetet kellett megoldanunk:

Magyarország, illetve Budapest egyik legnagyobb bevásárló központjának szelektív hulladékkezelésének korszerűsítését, a mai elvárásoknak megfelelő, költséghatékony átalakítását, megreformálását.

Az első kérdésünkre visszatérve milyen típusú hulladékok keletkeznek egy ilyen shopping centerben?

  • Vegyes kommunális hulladék – élelmiszer maradékok, csomagolási anyagok
  • Karton, papír hulladék – jellemzően az áruk, a boltokban polcokra kerülő termékek kicsomagolásakor keletkező hulladék
  • Fólia hulladék – szintén az előzőhöz hasonlóan csomagolási hulladék
  • PET palackok – szelektíven gyűjtött italos dobozok
✱ A mellékelt képek készültekor a korábban használt préskonténer épp meghibásodott, ezáltal jól látható, ahogy a feltorlódott hulladék az áruátvételi zónát foglalja el. Többek között ezért is érdemes egyrészt mindig megbízható, jó minőségű berendezést beszerezni, másrészt pedig olyan cégtől vásárolni, aki megbízható szerviz csapattal rendelkezik, hogy a lehető leggyorsabban elhárítsák az esetleges meghibásodásokat.

Mindenekelőtt a fent említett hulladékok szelektív gyűjtését kell megoldani, mely leginkább a hulladék szállító partnercég feladata. Jelen esetben ez professzionális módon megoldott a helyszínen, a hulladékokat szelektálva 1.100 l-es kukákba gyűjtötték, így a hulladék kezelési zónában már szétválogatva érkeznek meg a különböző fajta hulladékok (karton, fólia, PET, kommunális).

✱ A fentebbi képeken a hulladék gyűjtésének gyakorlata látható. A konténerekben szelektíven tárolják a különböző típusú hulladékokat. Fontos megjegyeznem, hogy nem szükséges, sőt bálázás esetén nem is ajánlott a karton dobozokat lapra hajtogatni, mivel ezáltal jóval sűrűbb és „szögletesebb formájú” bálákat kaphatunk. Ennek következtében a bálák jobban logisztikázhatóak lesznek, nem billegnek tároláskor egymáson. További nagy előnye, ha nem kell lapra hajtogatni, esetleg szétvágni a dobozokat, hogy jelentős, akár napi több órányi munkaidő is megspórolható ezen munkafolyamat kihagyásával!
A mi feladatunk a szelektív hulladékok megfelelő kezelése volt. Mivel több hulladék típusról beszélünk, melyeknek kezelését nyilván külön-külön és semmiképp sem ömlesztve kellett megoldanunk, ezért a választásunk a kétkamrás MK1100-as bálázógépünkre esett. Ezzel a berendezéssel egy időben két különböző hulladék típus elkülönítve tömöríthetők kb. 200 – 230 kg-os bálákba hulladéktípustól függően. A bálák nagyon jól tárolhatóak, akár 2-3 bála is pakolható egymásra, ezáltal kb. 1 m2-en akár 600-700 kg hulladék is tárolható, mely rendkívül helytakarékos megoldás. A szállítást figyelembe véve a legköltséghatékonyabb opció, illetve a bálázott formában értékesített hulladék értéke akár többszöröse is lehet a laza, ömlesztett gyűjtéshez képest, de a préskonténeres kezeléshez hasonlítva is jóval gazdaságosabb megoldás tud lenni (a mai tapasztalatok alapján –a hulladék átvételi ára nagymértékben csökkent az elmúlt években– sok esetben a laza gyűjtési forma mellett már sajnos fizetni kell azért, hogy azt a hulladék kezelő partnercég elvigye a cégektől a keletkezett hulladékot…).

Elsőként a helyszínre kiszállva fel kellett mérnünk, hogy a helyszín adottságai megfelelnek-e a választott gép számára. Erre felhívnám a figyelmét az esetleges érdeklődőknek, potenciális jövőbeni vásárlóknak, hogy ezt a lépést a folyamatból nem érdemes kihagyni, mivel sok későbbi kellemetlenségtől megkímélhetik magukat. Megvizsgáltuk, hogy befér-e a gép a tervezett helyre, megfelelő-e az áramforrás a helyszínen, illetve hova kell kiállást telepíteni a géphez. Megnéztük, hogy a bálázógépet milyen járművel lehet a helyszínre szállítani és hogyan lehet mozgatni a helyszínen.

Mivel minden adott volt az MK1100 kétkamrás tömörítőgép beüzemeléséhez, ezért nyugodt szívvel ajánlottuk partnerünk számára. Korábban préskonténerben gyűjtötték a hulladékot, így a bálázás, mint technológia új és még viszonylag ismeretlen volt számukra, ezért mindenekelőtt egy tesztidőszakot, egy díjmentes próbát ajánlottunk partnerünk számára. Szintén javasolnám azon olvasóink számára, akik tömörítőgép, bálázógép beszerzésén gondolkodnak, hogy amennyiben bizonytalanok a technológia felől, ne adj Isten több hasonló cég terméke is felmerült, mint lehetséges eszköz, úgy mindenképpen érdeklődjenek a gép kipróbálása felől, akár próbáljanak ki egy időben több különböző típusú, márkájú présgépet is. A piacon található, fellelhető berendezések minősége között akár utcahossznyi különbségek is lehetnek. Sajnos ezeket a különbségeket legtöbb esetben csak gyakorlati működés közben lehet meglátni. Gyakorlati tapasztalataink azt mutatják, hogy több éves, de már akár 1-2 éves használatot követően is jelentős minőség romlás következhet be egyrészt a tömörítőgépben, mely jelentős többlet karbantartási költséget is eredményezhet, másrészt pedig a kívánt bála minőségében, a bála súlyában, mely pedig a hulladék átvételekor jelenthet gondot (nem megfelelő bála esetén a hulladékkezelő partnercég alacsonyabb árat is adathat a korábbiakhoz képest).

Természetesen cégünk bármely berendezését nyugodt szívvel adja ki próbára is, mint ahogy tettük ebben az esetben. Nem is maradt el a várt hatás, partnerünket rövid idő alatt meggyőzte az MK1100 kétkamrás tömörítőgépünk, hogy Ő az ideális megoldás a munkára. A kívánt cél teljesült, miszerint a korábbi préskonténeres kezeléshez viszonyítva egy egyrészt korszerűbb, másrészt költséghatékonyabb megoldás kerüljön a hulladékkezelési zónába.

✱ Mellékelt képeken a gép beüzemelése, illetve a kezelők gyakorlati oktatása látható. A 3. képen az oktatást követő próba bála készítése látható. Minden esetben a gépeink beüzemelését követően 1-2 db bálát készítünk közösen, egyrészt a bálázógép hibátlan működésének ellenőrzésének céljából, másrészt meggyőződni arról, hogy a kezelők elsajátították a tömörítőgép szakszerű és biztonságos használatához szükséges tudást.

Eredmények:

  • havi 5-7 t/hó karton hulladék bálákba történő tömörítése
  • 1-2 t/hó fólia bálázása
  • 500 kg – 1 t/hó PET palack bálákba történő tömörítése
  • tároló helyiség optimális kihasználása – a két kamra miatt több típusú hulladék folyamatos tömörítése lehetséges
  • gazdaságos szállítás – a korábbiakhoz képest jóval kevesebb fuvar szükséges a hulladék elszállításához
  • egyszerű, biztonságos munkavégzés

Kérdése van?! Segítünk! Keresse a Malagrow Kft. munkatársait bizalommal!

Bozsó László Budapest és Kelet-Magyarországi regionális vezető Email: bozso.laszlo@malagrow.hu
Telefon:

Bozsó László kollégánk bemutatkozó interjúját itt olvashatja

Makai Balázs Nyugat-Magyarországi regionális vezető
Email: makai.balazs@malagrow.hu
Telefon:

Makai Balázs kollégánk bemutatkozó interjúját itt olvashatja

Boris Laslo külkereskedelmi értékesítő (Szlovénia, Horvátország)
Email: boris.laslo@malagrow.hu
Telefon: