Oldal kiválasztása

A Strautmann Umwelttechnik GmbH az elmúlt 20 év fejlesztéseire alapozva 2017-re hatalmas választékban alakított ki kisbálázógép fajtákat, hogy megfeleljen a vevők sokszínű igényeinek. Cikkünkben összefoglaljuk, hogy milyen szempontokra figyeljenek partnereink és mi alapján válasszanak.

Adott hulladékmennyiséghez illeszthető motor és gépméret, bálaméret, ajtóméretek és tömörítési erő a legfőbb szempontok.

Nagyobb motor kisebb energiafelhasználást, nagyobb hulladék mennyiséghez is megfelelő hosszú távú tartósságot és hibamentességet eredményezhet. Így, ha biztosak vagyunk a jövőbeli üzleti kilátásokban, érdemesebb nagyobb gépbe invesztálni.

Nagyobb kamra méret gyorsabb, egyszerűbb betöltést, a nagyobb kartondobozok könnyebb betöltését eredményezi. Mindez nagyobb bálaméretet is jelent: 80*60*70cm.

A nagyobb tömörítőerő nagyobb bálasűrűséget, tömörebb bálákat jelent, ami javítja a tárolást (kg/m2) és a bálák szállítását.

A nagyobb tömörítőerő és nagyobb bálák nagyobb rugalmasságot engednek meg a hulladék átvevővel szemben, mivel kevesebbszer kell elszállítatnunk a bálákat.

A valós havi mennyiséget a bálatömeggel elosztva megkapjuk, hogy hány bálát kell majd készítenünk egy hónap, egy hét vagy egy nap alatt. Ha például 500 kg karton hulladék keletkezik havonta, akkor egy bálát folyamatos betöltés mellett kb. 25-30 perc alatt tudunk elkészíteni (gyorskötözés vagy zárt ajtós kötözés függvényében), ami ekkora hulladékmennyiség esetében havi kb. 14-17 bálát jelent egy BP3 nagyságú géppel. Így kétnaponta szükséges csak egy-egy bálát készíteni, ami rengeteg időmegtakarítást jelent.

Ezt árnyalja, ha kicsivel nagyobb karton dobozaink vannak vagy kicsi a tárolási helyünk és még hatékonyabb megoldást keresünk. Havi 1500 kg karton hulladék mennyiségtől már biztosan érdemes BP4 vagy BP6S típusú gépet választanunk, míg 2-3 tonnától már a BP6 -BP10 lehet a jó megoldás.

Azok között, akik már régóta használják bálázóinkat, a fenti mérhető gazdaságossági szempontok mellett egy másik még fontosabb pozitív változást emelnek ki, ami a raktár-üzem környezetének általános rendje a bálázás bevezetésével. Előtte átláthatatlan hulladékkupacokat láttak a raktár kijelölt sarkában vagy az udvaron, ami csak egyre gyűlt és sosem fogyott el, és amiben ki tudja milyen „kincsek rejtőznek”. A bálázógép beüzemelése után megszámolható, raklapozható, átlátható, mondhatni áruként eladható hulladékokat látnak. Előtte a munkatárs a belső hulladékkezelés égisze alatt csak kihordta a hulladékot és elbíbelődött vele értékes perceket rabolva el a valós munkától, míg bálázó használatával pontosan tudjuk, mennyit és mivel foglalkozik és látható, számolható jele van.

A Strautmann kisbálázók típusait az alábbi szempontok szerint érdemes összefoglalni:

• Gépváz méret szerint
• Motor választék szerint
• Tömörítőerő szerint
• Bálakötözés módja szerint
• Préslap megvezetés szerint
• Bálaméret szerint