Hogyan juthatunk plusz bevételhez hulladékkal?

Azt kell látni, hogy a kisebb szemétmennyiség költségcsökkentést jelent, a szelektív hulladék pedig bevételt hoz, ha az megfelelően van kezelve és tárolva a bálázógéppel

Bozsó László

Malagrow Kft.

Mik azok a tényezők, melyek meghatározzák a hulladékgazdálkodást?

  • törvényi szabályozás
  • a helyhiány
  • a hulladék világpiaci ára

A hulladék egyre inkább érték.

A gazdaságosság fontos szempont a kereskedelemben és a vendéglátásban egyaránt, és itthon sokszor jóval alapvetőbb gondokkal szembesül vendéglátós, kereskedő és környezetvédő.

„Lassan elborítja a tárolót a szemét, és egyszerűen nincs rá se időm, se helyem, se emberem, hogy ezzel érdemben tudjak foglalkozni” – mondja egy budapesti vendéglátós. A belvárosi étteremnek komoly problémát okoz a felgyűlt szemét tárolása.
A vendéglátóhelyeken összegyűlt hulladék problémája alapvetően a mennyiség, a sokféleség és a szennyezettség. „A csomagolások sok esetben élelmiszermaradékokkal szennyezettek, ezért már szelektálásuk is nagy probléma, de legalábbis nehézkesebb. Az élelmiszerhulladék kezelése sem megoldott a legtöbb esetben, a jogszabályok higiéniai és egészségügyi okokból elég szigorúak” – mondta el Urbán Csilla, a Humusz Szövetség szakértője.
Magához az újrafeldolgozáshoz a műanyagok esetében nem kell a 100% tisztaság, de a tárolás, gyűjtés és szállítás miatt higiéniai okokból kifolyólag fontos. Az élelmiszerszennyezés esetében külön szabályozások vannak – például, ha állati eredetű anyaggal érintkezik a csomagolás, onnantól veszélyesnek minősül. Nem minden műanyag újrahasznosítható ugyanakkor, ilyen a polisztirol is (habtálca), a papírnál pedig a szennyezettség eleve kizáró ok.
 „Sok esetben a tárolás jelent problémát, ilyenkor hasznos, ha rendelkezésre áll hulladékprés vagy bálázógép. Beruházásigényes, de hosszabb távon megtakarításokat eredményezhet” – mondja a Humusz szakembere. Ezekkel a gépekkel nem csupán radikálisan lecsökkenthetjük a szemét mennyiségét, hanem jóval higiénikusabban is kezelhetjük a hulladékot.
Nem kötelező a szelektív, de pénzt hoz…
A kereskedelemben más problémákkal szembesülnek. Egy kisboltban, ahol 7-8 ember dolgozik, kevesebb a kommunális hulladék, itt inkább a helyhiánnyal kell megküzdeni.
„A kereskedelemben általában már jól szelektálják a hulladékot, itt jóval kevesebb a kommunális szemét, sokkal több a papír, a PET palack, a fólia. Ezekben az üzletekben a helyigényre és az esztétikus tárolásra jó megoldást ad egy bálázógép” – mondja Bozsó László, a Malagrow Kft. értékesítési vezetője. A cég nem csupán különböző fajtájú hulladékpréseket kínál, hanem hulladékkezeléssel kapcsolatos tanácsadást is nyújt.
„A gazdálkodó szervezetek szelektíven gyűjtött hulladéka nem tartozik a kötelező közszolgáltatás hatálya alá, ezért annak kezeléséről, a vendéglátóipari egységek szabadon dönthetnek. Természetesen választható a közszolgáltató ilyen szolgáltatásának az igénybevétele is, melyet egyre több gazdálkodószervezet vesz igénybe” – nyilatkozta lapunk megkeresésére a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF). Az FKF újrahasznosítás terén, vendéglátást érintő területről elsősorban szállodákkal, és néhány étteremmel áll kapcsolatban és szelektíven üveget, papírt, műanyagot szállít el, azaz anyagában hasznosítható hulladékokat, heti gyakorisággal.
„Az általunk kiszolgált egységeknél rendszeresen van elszállítani való szelektíven gyűjtött hulladék. Annak nagyságrendjének a megbecsülésére nem vállalkozunk, hogy a vendéglátás területén összesen mennyi olyan hulladék keletkezik, amelyik szelektíven is gyűjthető lenne, illetve ebből ténylegesen mennyi kerül jelenleg különgyűjtésre” – mondták el a közterületesek.
Ne tévesszük össze a szemetet a hulladékkal!
Más– és más hulladék keletkezik egy kisboltban és más egy vendéglátóhelyen, vagy akár a kis- és nagykereskedelemben. Mindegy azonban, hogy hol és mennyi szemét keletkezik: ha azt tudatosan kezeljük, helyet, időt és pénzt spórolhatunk meg.
A vendéglátóhelyeken sok esetben a felgyűlt kommunális hulladék jelent problémát. A papírtörlő, szalvéta, konyhai hulladék, szennyezett csomagolóanyag a közös tárolóba kerül. Ha viszont ide dobjuk, akkor érdemes felelősen kezelni, amíg elszállítják.
 A présgéppel elérhetjük azt, hogy jóval kevesebb legyen a kommunális szemetünk. „Ha kevesebb a szemét, kevesebbet is fizetek, mivel ritkábban kell elszállítani” – mondja Bozsó László. Mivel a gép kipréseli a szemétből a levegőt, így nem csupán kisebb lesz a térfogata, de kiküszöbölhetjük a kellemetlen szaghatásokat is, így higiénikusabb is lesz a tárolt hulladék. Egy présgép kettő, vagy három az egyhez arányban préseli a hulladékot, legyen szó 120, 240, vagy 1100 literes tartályról.

 

Ha idáig hat szeméttárolóval dolgoztunk, akkor ezt a présgéppel kettőre redukálhatjuk, vagy az eddigi mindennapi szemétszállítást heti egyszerire csökkenthetjük le. A ritkább elszállításnál a zsákos présgép megoldás lehet a nyerő, amely egy erős, kétszáz literes zsákba tömöríti a hulladékot. A gép megvásárlása vagy bérlése egy éven belül megtérül. 

Bozsó László

Malagrow Kft.

Egy vendéglátóhelyen is nagy mennyiségű kartondoboz, műanyagpohár, vagy PET-palack gyűlhet össze, melyekre jó megoldást adhat egy bálázógép. Ez a típus mind a vendéglátásban, mind a kiskereskedelemben hasznos megoldás lehet. A bolti kereskedelemben javasolt az automata betöltésű bálázógépek használata is (AutoLoadBaler), mely segítségével a kartongyűjtő kocsival a keletkezés helyén, szétszedés nélkül gyűjthetjük a kartonpapírt, és a kocsit közvetlenül a gépbe tolhatjuk. Ezzel akár évi 110-220 munkaóra takarítható meg.
„Azt kell látni, hogy a kisebb szemétmennyiség költségcsökkentést jelent, a szelektív hulladék pedig bevételt hoz, ha az megfelelően van kezelve és tárolva a bálázógéppel” – mondja az értékesítési vezető. Mint elmondja, öt éve még gyökeresen más volt a helyzet, és azóta sok minden fejlődött, azonban az emberek ma is sokszor hajlamosak összekeverni a hulladékot és a szemetet.
„Egyszer van a hulladék, és az abból hasznosítható szelektív hulladék. A maradék a szemét, ami értéktelen és a lerakóba kerül. Azt szeretnénk tudatosítani, hogy a hulladék érték, a szemétből pedig minél kevesebb kerüljön a lerakóba. Hosszú távon az a lényeg, hogy a hasznosítható hulladékot kinyerjük a kommunálisból” – mondja a Malagrow Kft. szakembere.
A felelős hozzáállás hosszú távon mindenkinek megéri, és nem csak a környezettudatosság szempontjából, hanem anyagilag is.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Ne maradj le híreinkről, ajánlatainkról!

Adatkezelési tájékoztató

Köszönjük, hogy feliratkoztál!