BP28 egykamrás bálázó és a CK félautomata bálázó összehasonlítása

A BP28 bálázók használatával kapcsolatban elmondható, hogy az egyszerű működési elvnek köszönhetően kiválóan használhatóak a mindennapi hulladékkezeléshez.

Ezeket a gépeket általában karton vagy fólia bálázásához használják. Nagy előnyük, hogy méretüknél fogva akár közvetlenül a keletkezési hely mellé telepíthetőek és képesek ipari méretű (újrahasznosításra közvetlenül szállítható) bálák készítésére, ipari méretekben nézve is nagyon kedvező áron.

Használatuk mindenképp fedett helyen javasolt. Az előltöltős kivitel miatt kizárólag kézi erővel tölthető, üzemeltetése folyamatos felügyeletet igényel. A kezelő feladata röviden összefoglalva: előkészíti a gépet a használatra (takarítás, általános ellenőrzés, stb), a keletkezett hulladékot bejuttatja a gépbe, amihez először annak betöltő ajtaját fel kell emelni. (kivéve QuickDOoor automata ajtónyitásnál)  A bejuttatás után az ajtót lehúzza és megnyomja a start gombot. A préselési ciklusokat követően a betöltési folyamat mindaddig folytatódik amíg a készbála kijelző világítással jelzi a bála elkészültét. Ez jelenthet akár 15-20 préselési ciklust is. Ezt követően a kezelő feladata az orsós ajtózár kioldása, amellyel szabaddá teszi az utat az elkészült bálához. Ez után egy speciális eszköz segítségével megtisztítja a 4db kötözőcsatornát és átfűzi és köti (tekeri) a huzalokat. A kész bála kivételéhez a kétkezes gomb segítségével felemeli a préslapot és a gép elé helyezett raklapra kibillenti a kész bálát. Fontos, hogy az elkészült bálát el kell vinnie a gép elől, hogy eltudja kezdeni a következő bálát. Rutinosabb kezelőnél egy 300-320 kg-os bála elkészítése (ha rendelkezésre áll a megfelelő mennyiségű anyag) kb. 45-50 percet vesz igénybe. De folyamatos a hulladék melletti elhelyezés esetén gyakorlatilag a raktározás és betöltés ideje megspórolható.

A CK félutomata gép használatával kapcsolatban elmondható, hogy átmenet az egykamrás és az automata gépek között.

 

Ezeket szintén karton és fólia bálázására használják, de itt már megjelennek speciális (egykamrás géppel nehezen vagy egyáltalán nem kezelhető) anyagok is. Ilyenek lehetnek az autóiparból származó kárpit, műanyag és agresszívan visszatáguló anyagok. Helyigényük nagyobb, mint a BP28-nak de egy kis szervezéssel megoldható a beltéri használatuk, valamint kiválóan használhatóak kültéren akár fedetlen helyen is. A bálák mérete és súlya professzionális, elérheti az 500-600 kg-ot is. A felülről tölthető garatnak köszönhetően a betöltés több módon is történhet: kézi, szalagos, gépi (targonca bebillentés, homlokrakodó, stb). Ennek köszönhetően a betöltési funkció emberi tényezője megszüntethető. A bálázási folyamat a kötözést leszámítva teljesen automata! Így felére, de akár harmadára is csökkenhet a munkaerő ráfordítás.

Jelenleg egy fő operátor (hulladékkezelő) munkás munkabérét (járulékok, munkaruha, képzés, stb) 1300 1400 €/hó költségen kalkulálják a cégek. Ebből könnyen levezethető, hogy a megtérülés milyen típusú bálázás esetén lehet jobb. Nyilván a gép kiválasztásánál nagyon sok szempont felmerülhet (hulladék mennyisége, területi adottság, munkaerő helyzet, stb) és a döntést nem könnyű meghozni. Ennek megkönnyítése a célunk!

Kis József

Kis József

kiemelt ügyfélkapcsolati menedzser