Építőipari hulladék: nem mind szemét, ami annak látszik

Építőipari hulladék: nem mind szemét, ami annak látszik

 

A hulladék nem feltétlenül egyenlő a szeméttel. Ezt a két fogalmat érdemes megkülönböztetni az építőipar területén is, ahol tapasztalataink szerint egyre növekszik az építési-bontási hulladékok mennyisége, illetve azok tárolásának költsége is. Az építőipari tevékenység során keletkező hulladék döntő hányada – kivéve pl. a festék- és ragasztómaradékokat, az azbeszttartamú szigeteléseket és az azbesztcementet, a szénkátrány-tartamú bitumenhulladékot – nem veszélyes hulladék.

Az építési munkálatok alatt kommunális hulladék mellett karton, műanyag fólia és fémhulladék is nagyobb mennyiségben képződik, melyek megfelelő szétválogatásával és kezelésével (tömörítésével, bálázásával) nem csak hely takarítható meg, de a hulladék értékesítéséből bevétel is származhat.

A Malagrow Kft. minőségi hulladékbálázó gépeinek használatával ezen hulladékok környezetkímélő kezelése és gazdaságos hasznosítása egyaránt megvalósítható. A német gyártó, a Strautmann Umwelttechnik GmbH az elmúlt 20 év tapasztalataira alapozva, 2017-re széles választékban alakította ki kisbálázógép kínálatát, melyek mind a felhasználók egyedi igényeire lettek kifejlesztve. Az építőipari vállalatok számára elsősorban ezen gépeket javasoljuk, ugyanis a kis helyigényük mellett használatukkal akár 90 %-os térfogatcsökkentés is elérhető, kezelésük pedig egyszerű és biztonságos.

A BP4 Low egykamrás hulladékbálázónk kis méretű gépvázába például 4 tonnás nyomoerőt rejtettek, melynek köszönhetően könnyen kezelhető, max. 60 kg-os bálák készíthetőek a kommunális, papír, fólia, PET palack, műanyag és alumínium hulladékokból. Az ily módon kezelt, bálázott hulladék átvételi értéke pedig magasabb, mintha kezeletlenül érkezne a lerakóba.

Ha nagyobb préserőre van szükség, akkor a BP6 gépek 6 tonnás, illetve a BP10 bálázók 10 tonnás nyomóerejére lehet számítani. Ezen gépek kétszeres préslapmegvezetéssel is rendelkeznek: a préslapot a gépvázhoz 2 acélprofil (a préslap 2 ellentétes szélén) vezeti meg és ez adja annak stabilitását.

Melyiket érdemes választania? Keresse bizalommal szakértő munkatársainkat, akik az Ön egyedi igényei alapján a megfelelő gépeket tudják ajánlani. Ráadásul most ingyenes géppróbánk keretében a bálázók hatékonyságát a gyakorlatban is tesztelheti mindenféle kötelezettség nélkül!